Jul 12, 2017

6 tapaa, joilla voit vaikuttaa positiivisesti työyhteisösi hyvinvointiin

Viime aikoina olen miettinyt paljon, mistä hyvä työilmapiiri syntyy. Pohdinnoissani olen tullut siihen tulokseen, että työyhteisön hyvinvointi ja oma hyvinvointi kulkevat käsi kädessä. Voimme paremmin, kun työyhteisömme voi hyvin ja vastaavasti oma hyvä olomme vaikuttaa työyhteisöön positiivisesti. Samalla tavalla myös huono henki työyhteisössä voi saada mukavakin homman tuntumaan pakkopullalta. Sillä on paljon merkitystä omalle hyvinvoinnillemme, kuinka työyhteisö voi. Tässä muutamia vinkkejä, joilla voit itse vaikuttaa positiivisesti työyhteisösi hyvinvointiin. 

Epäonnistuminen opettaa

Joskus asiat menevät putkeen. Kaikki sujuu hienosti ja onnistumisia tulee. Sitten tulee virhe, joka saattaa aiheuttaa suuria ongelmia. Kun virheestä on kulunut tarpeeksi aikaa ja tilanne on ohi, on aika varmaa ettei sama enää toistu. Kun on pitkän illan etsinyt virhettä, löytänyt ja korjannut sen, niin samaa virhettä ei varmasti tee vahingossa uudelleen - asian on oppinut perinpohjaisesti. Avoimessa työyhteisössä epäonnistumisesta voi myös kertoa ja näin myös muut voivat oppia siitä. Pohdin virheiden tekemistä kustannusten kannalta blogitekstissäni Positiivisuus ei ole yksisarvisia ja hattaraa.

Perfektionismi ei ole aina hyvä juttu

Täydellisyyden tavoittelu oli vielä jokin aika sitten ihailtava piirre. Kukapa ei haluaisi tehdä täydellistä, virheetöntä työtä? Mielestäni täydellisyyttä ei voi kuitenkaan saavuttaa. Sen tavoittelu hidastaa työtehoa ja on usein turhaa. Vähemmälläkin voidaan päästä jo hyvään lopputulokseen. Mikäli tavoitellaan täydellisyyttä, saatetaan huomaamatta asettua asemaan, jossa vaaditaan sitä samaa myös muilta. Ehkäpä tehdään itse mieluummin, kuin annetaan jonkun muun. Näin myös luottamus työilmapiiristä saattaa hävitä. Toisiin ihmisiin tämä vaikuttaa enemmän ja toisiin vähemmän. Ihmiset jotka ovat hyvin empaattisia, tuntevat tällaisissa tilanteissa suurta riittämättömyyttä ja heidän mielialansa laskee. Perfektionisti pelkää virheiden tekemistä, vaikka perfektionismi itsessään on virheellinen ajattelutapa.

6-tapaa-resized.jpg

Itsesi paras ystävä

Työyhteisössä vietetään paljon aikaa toisten kanssa. Osataan olla kohteliaita ja antaa toisten tekemät virheet anteeksi helposti. Sama ei kuitenkaan tunnu pätevän itseemme. Pieksemme itseämme virheistä ja haukumme itseämme surutta. Olen jostain joskus lukenut, etteivät aivot osaa erottaa tuleeko palaute omasta mielestämme vai ulkopuoliselta henkilöltä. Lähdettä en valitettavasti muista, joten mikäli tiedät tämän väitteen todeksi tai epätodeksi, kommentoi ihmeessä kommenttikenttään jutun lopussa. Mikäli väite on totta, silloin omalle itsetunnolle on äärimmäisen vahingollista saada itseltään negatiivista palautetta jatkuvasti. Itsetunto kärsii ja omaan ammattitaitoon uskominen murenee. Luottamus itseen katoaa ja samalla myös muiden on vaikea luottaa. Meidän kannattaa siis olla yhtä ystävällisiä ja anteeksiantavaisia myös itsellemme, jotta säilytämme ammatillisen katu-uskottavuutemme.

Mutta miten voimme omalla toiminnallamme auttaa työyhteisöä voimaan paremmin?

1. Voi itse hyvin. Kohtele itseäsi yhtä hyvin, kuin parasta ystävääsi. Näin tulet huomaamattasi paremmalle tuulelle.

2. Anna itsesi onnistua. Iloitse pienistäkin onnistumisistasi. On paljon mukavampaa tehdä töitä kannustavassa ympäristössä.

3. Älä vaadi itseltäsi mahdottomia. Aseta sellaisia rajoja, joista voi päästä yli. Silloin voit iloita onnistumisista paljon useammin.

4. Salli itsesi myös epäonnistua. Me opimme parhaiten, kun epäonnistumme.

5. Älä piilota epäonnistumisiasi. Muutkin oppivat virheistämme.

6. Älä etsi syyllisiä. Joskus vain täytyy katsoa peiliin ja myöntää oma virhe. Se on itseasiassa aika vapauttavaa.