blog-background.png

Gridstream GWA – saksalaisten standardien mukainen ratkaisu

6. maaliskuuta 2015 klo 14.54.00

gridstream_rgb Landis+Gyrin Gridstream® GWA (Gateway Administration) on uusi etäluentaratkaisu, joka on kehitetty Saksan markkinoiden tiukkojen vaatimusten mukaiseksi. Se on suunniteltu toimimaan suorituskykyisesti ja tehokkaasti älykkäissä verkoissa, joissa yksityisyyden suoja ja tietoturva ovat tärkeitä.

Saksan säännökset edellyttävät etäluentaratkaisua, joka sisältää perusmittarit, etäluettavien mittarien yhdyskäytävät eli gateway-laitteet, gatewayn hallintajärjestelmän (Gateway Administration) sekä rajapinnat liiketoimintaprosessien hallintajärjestelmiin ja eri markkinatoimijoille. GWA on IT-järjestelmä, jolla pääasiallisesti konfiguroidaan ja hallinnoidaan etäluettavien mittareiden gateway-laitteita. Landis+Gyr otti haasteen vastaan ja kehitti Saksan markkinoiden erityisvaatimuksiin sovitetun järjestelmän. ”Muut valmistajat luultavasti yrittivät laajentaa aiempia järjestelmiään, mutta me päätimme aloittaa täysin puhtaalta pöydältä ja kehitimme järjestelmän, joka varmasti täyttäisi ja jopa ylittäisi Saksan tietoturvaviranomaisen BSI:n ohjeet”, selittää Markus Bestehorn, Product Manager Smart Energy Solutions, Landis+Gyr.

Älykkyys on gateway-laitteessa

Viranomaisvaatimukset johtivat kahteen erityispiirteeseen saksalaisessa etäluentaratkaisussa. Ensinnäkin mittaustietojen keräykseen tarvittava älykkyys on etäluettavien mittarien gateway-laitteessa. Lisäksi Saksan mallissa on järjestelmän päästä päähän kattava tietoturvarakenne, jossa kaikilla toimijoilla on oltava erityiset sertifikaatit mittaustietojen lukemiseen ja vastaanottamiseen tai energian hallintaan.

Yksi Landis+Gyrin GWA-järjestelmän ainutlaatuisista piirteistä on se, että järjestelmä pystyy automaattisesti hoitamaan kaikki palvelut, joita tarvitaan asennukseen, mittaustiedon laajamittaiseen keräykseen, varmenteiden hallintaan ja mittaustiedon välitykseen eri markkinaosapuolille. Järjestelmässä on myös tehokas ja helppokäyttöinen ratkaisu vianmääritykseen ja poikkeustilanteiden selvittämiseen ympäristössä, joka koostuu useista miljoonista laitteista. GWA-järjestelmän käyttäjän tehtävä on lähinnä käynnistää prosessit, jotka sitten etenevät automaattisesti, ja korjata virhetilanteet, joissa automaattinen palautuminen ei enää onnistu.

”Pitkälle viedyllä automatisoinnilla vapautamme asiakkaidemme resursseja muihin tehtäviin”, sanoo Markus Bestehorn.

Joustavaa yhteentoimivuutta

Vaikka Saksan lainsäädäntö ja energiayhtiöt pyrkivät täydelliseen yhteentoimivuuteen eri valmistajien laitteiden välillä, nykyiset eri tahojen (FNN:n, DKE:n, BDEW:n) kehittämät standardit eivät vielä ole riittävän vakiintuneita. Landis+Gyrillä on kokemusta vastaavista markkinatilanteista, ja sen vuoksi Gridstream GWA -järjestelmä sisältää laiteohjainkonseptin, jonka avulla asiakkaat voivat käyttää eri valmistajien laitteita yhteensopivasti. “Yhteentoimivuus on ehdottoman tärkeää. Me teemme jatkuvasti töitä, jotta voimme integroida ratkaisuumme myös muiden toimittajien gateway-laitteita, mutta kaikki kilpailijat eivät ole vielä saaneet kehitystyötään valmiiksi”, kertoo Markus Bestehorn.

Ota yhteyttä

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit