blog-background.png

Landis+Gyriltä ja Toshibalta Pohjoismaiden suurin akusto Helsinkiin

Kati Pesola
Kati Pesola - 23. kesäkuuta 2015 klo 10.06.00

Helen_Suvilahti2015_blogLandis+Gyr toimittaa yhdessä Toshiban kanssa Helenin aurinkovoimalan lähelle Suvilahteen Litium-ioni-akkukennoston, jonka nimellisteho tulee olemaan 1,2 megawattia ja energiakapasiteetti 600 kWh. Tämä akkukäyttöinen sähkövarasto on Pohjoismaiden suurin ja merkittävä pilottihanke. Sähkövarasto liitetään osaksi Kalasataman älykästä energiajärjestelmää.

Hankkeessa testataan megawattiluokan sähkövaraston tarjoamia uusia mahdollisuuksia: sähkön joustavaa välivarastointia sekä uusia liiketoimintamalleja, joita sähkön varastoinnin avulla voidaan kehittää. Helenin kumppaneita pilottihankkeessa ovat Helen Sähköverkko ja kantaverkkoyhtiö Fingrid, jolle tarjotaan taajuussäätöä. Akkuteknologian toimittamisesta vastaa Landis+Gyr yhdessä Toshiban kanssa.

Helen on yksi Suomen suurimmista energiayhtiöistä, jonka liiketoiminta muodostuu pääasiassa sähkön, kaukolämmön ja -jäähdytyksen tuotannosta sekä energian jakelusta ja myynnistä. Se on pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ensimmäinen yritys, joka liittää megawattiluokan litiumakkuvaraston sähköverkkoon.

- Se tulee olemaan Pohjoismaiden suurin akkukäyttöinen sähkövarasto ja merkittävä pilottihanke, sanoo Juha Karppinen Heleniltä. - Suurin innovatiivisuus hankkeessa löytyy siitä, miten sähkövarastoa käytetään ja ohjataan. Tutkimme ja testaamme, milloin akkua kannattaa ladata ja milloin purkaa, ja kuka siitä on milloinkin valmis maksamaan ja minkä logiikan mukaisesti, Karppinen kertoo.

Sähkövaraston tarkoituksena on tasapainottaa sähköjakelua ja toimia sähköverkon vakauttajana. Se tukee sähköreservinä verkkoa vikatilanteissa sekä osallistuu loistehon kompensaatioon eli ylläpitää jännitettä verkossa. Sähkön välivarastoinnilla tuotanto ja kysyntä voidaan sovittaa joustavammin yhteen ja mahdollistaa säätömarkkinoille osallistuminen. Sähkövaraston investointikustannus on noin kaksi miljoonaa euroa, ja siihen saadaan 30 prosenttia tukea työ- ja elinkeinoministeriöltä. 

- Energiavarastoilla on keskeinen rooli älykkäiden verkkojen toteutuksessa. Pääsemme yhdessä Toshiban kanssa toimittamaan viimeisintä akkuteknologiaa hankkeeseen, jolla viedään eteenpäin koko energia-alaa, ei ainoastaan Suomessa vaan myös kansainvälisessä mittakaavassa, toteaa Ari Tolonen Landis+Gyriltä.

Energian varastointi mahdollistaa energian joustavan käytön erilaisissa kysyntätilanteissa. Varastoinnilla voidaan myös varmistaa energian saatavuus. Varastojen avulla pyritään hyödyntämään tehokkaimmat ja taloudellisimmat tuotantotavat mahdollisimman tehokkaasti.

Faktat

• Sähkövarasto toimii kuten tavallinen kännykän tai läppärin akku ja se vastaa kapasiteetiltaan noin 100 000 kännykän akkua

• Koko varaston teho: 1,2 megawattia

• Energiakapasiteetti 600 kWh

• Varaston koko: 12 x 2 x 2 metriä

• Ei vaadi pysyviä perustuksia, sijoitetaan jalustalle

• Sijoitetaan Suvilahden aurinkovoimalan yhteyteen

• Akku kootaan Italiassa vuodenvaihteessa, ja se asennetaan paikoilleen maaliskuussa 2016. Käytössä se on keväällä 2016.

• Investointikustannus noin 2 miljoonaa euroa

Kuva: Helen

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit