blog-background-1920px

Tekoälystä arvoa energia-alalle

14. joulukuuta 2018 klo 16.04.48

ai-article-heroDeep Blue pystyy voittamaan shakin maailmanmestarin, Alexa tunnistaa puhetta, sähköpostisi suodattaa tarpeettomia sähköpostiviestejä ja luottokorttiyhtiösi havaitsee huijausyritykset. Tämä on arkipäivää, mutta todellinen tekoäly mahdollistaa paljon enemmän: se tarkoittaa, että kone oppii, ajattelee ja tekee päätöksiä lähes ihmisen tavoin.


Tekoäly: älykkään verkon aivot

pathway-magazine-template-v3

Seuraavassa Pathway-lehden numerossa syvennytään tekoälyyn ja siihen, miten se voi muuttaa muuttaa energia-alaa.
Napsauta alla olevaa kuvaketta, niin ilmoitamme sinulle Pathway 09 julkaisusta, ja voit ladata maksuttoman digiversion.

 

Tilaa ilmoitus

 

Tekoäly lyhyesti


Tekoäly

Tekoälyllä (artificial intelligence, AI) tarkoitetaan älykkäästi toimivia koneita ja laitteita. Käsite on laaja, ja sen keskiössä on rakentaa järjestelmiä, jotka pystyvät tietoja käyttämällä oppimaan, tekemään päätöksiä, ratkaisemaan ongelmia, suunnittelemaan, mukautumaan ja parantamaan jatkuvasti toimintaansa. Tekoäly on pitkään kiinnostanut ihmisiä ja kiehtonut ihmisten mielikuvitusta: HAL 9000, Terminator ja Skynet ovat scifi-klassikoita.

Heikko tekoäly

Heikkoa -tai kapeaa- tekoälyä (narrow AI, weak AI) hyödyntävät laitteet keskittyvät yksittäisten ja rajattujen tehtävien suorittamiseen. Kyse on tavallisesti binäärikysymyksistä, joita tietokoneohjelma kysyy tietyssä järjestyksessä kunnes se pystyy antamaan järkevän vastauksen. Heikkoa tekoälyä käytetään toistuvien palvelutehtävien automatisointiin. Esimerkkejä ovat internetin hakurobotit ja Applen virtuaaliavustaja Siri.

Vahva tekoäly

Vahva tekoäly (artificial general intelligence, AGI, strong AI, full AI, human-level AI) tarkoittaa sitä, että kone suorittaa tehtävän yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin ihminen ja ettei koneen logiikkaa tarvitse ohjelmoida etukäteen. Vahva tekoäly yhdistää ihmismäisen joustavan ajattelun ja päättelyn supernopeaan tietojenkäsittelyyn.

Koneoppiminen

Koneoppiminen on tekoälyn osa-alue. Se perustuu algoritmeihin, jotka käyttävät usein suuria määriä dataa lisätäkseen jatkuvasti tehokkuutta ja suorituskykyä. Tarkoituksena on, että tietokone oppii, toimii ja parantaa toimintaansa kokemusten perusteella ilman nimenomaista ohjelmointia ja ihmisen puuttumista asiaan.

 

Mitä tekoäly voi tuoda energia-alalle?

 

lg-icon-46-blueKysynnän ja tarjonnan optimointi

Koneoppimista voidaan käyttää kysynnän hallinnan automatisointiin ja parantamiseen. Tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi analysoida kulutustietoja ja ennustaa kysyntä- ja tarjontahuippuja.

 

Asiakaskokemus ja asiakkaiden sitouttaminen

Tekoäly helpottaa segmentointia, ja personoinnin ansiosta yksilöllistä käyttäytymistä on helpompi ennustaa. Energia-ala pystyy tarjoamaan uusia palveluja asiakkaille.

 

Verkonvalvonta ja -hallintalg-icon-12-blue

Tekoälyalgoritmit pystyvät havaitsemaan ja käsittelemään automaattisesti ongelmia itsekorjautuvissa verkoissa, mikä helpottaa vakaan verkon ylläpitämistä. Verkko pystyy kytkeytymään uudelleen muihin osiinsa automaattisesti.

 

lg-icon-34Verkko-omaisuuden optimointi ja ennakoiva kunnossapito

Tekoälyalgoritmit pystyvät seuraamaan verkon ja sen komponenttien tilaa reaaliajassa ja tätä tietoa voidaan hyödyntää ennakoivassa kunnossapidossa. Energiayhtiöt saavat apua verkko-omaisuuden hallintaan ja investointien suunnitteluun.

 

lg-icon-09-blueTuottojen turvaaminen ja turvallisuus

Tekoälyalgoritmit voivat analysoida käyttötottumuksia, kulutusprofiileja ja muita asiakastietoja sekä havainnoida poikkeamia. Niiden avulla voidaan havaita ja ehkäistä energiavarkauksia tai ulkoisia hyökkäyksiä.

 

Tekoäly lukuina

 

19,1 miljardia dollaria (16,8 miljardia euroa)

kognitiivisiin ja tekoälyjärjestelmiin käytettävä summa maailmanlaajuisesti vuoteen 2018 mennessä (lähde: IDC)

52,2 miljardia dollaria (45,9 miljardia euroa)

kognitiivisiin ja tekoälyjärjestelmiin käytettävä summa maailmanlaajuisesti vuoteen 2021 mennessä (lähde: IDC)

1,8 miljoonaa

työpaikkaa häviää vuonna 2020 tekoälyn vuoksi (lähde: Gartner)

2,3 miljoonaa

työpaikkaa syntyy vuonna 2020 tekoälyn ansiosta (lähde: Gartner)     

83%

Euroopan merkittävimpien energiayhtiöiden johtajista pitää tekoälyä liiketoiminnalleen erittäin tärkeänä tai tärkeänä asiana (lähde: Roland Berger)

5%

energiayhtiöistä on määritellyt selkeät strategiset tavoitteet, strategian ja toteutussuunnitelman (lähde: Roland Berger)                                        

 

Oletko kiinnostunut tekoälyn vaikutuksista energia-alaan? Napsauta alla olevaa kuvaketta, niin saat ilmoituksen, kun Pathway-lehden seuraava numero julkaistaan, ja voit ladata sen ilmaiseksi.

Tilaa ilmoitus

 

 

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit