blog-background-1920px

Fortsatt uppsving för Metering as a Service i Finland

2021-mar-02 13:28:53

AdobeStock_268786932Finland är ett av länderna i Europa som kommit längst med digitalisering i energisektorn. Med ett lågspänningsnät på 250 000 km och drygt 3,7 miljoner mätpunkter var Finland bland de första att övergå till smarta elmätare i Europa och en föregångare när det gäller Metering as a Service (Maas).

Finska hushåll har i många år fått sina elräkningar enligt faktisk förbrukning med uppdaterade timvisa förbrukningsvärden som går att kontrollera när som helst via webbportaler. När man som konsument flyttar behöver ingen besöka bostaden för att avläsa mätaren för elleverantören kan fjärravläsa mätaren och säga upp abonnemanget på distans. Detta har varit standard sedan 2014 då nationella bestämmelser om smarta elmätare infördes och så gott som alla 3,7 miljoner mätpunkter uppgraderades med smart teknik.

Nu förbereder man sig i Finland för en andra utrullning av smarta elmätare. Nya myndighetskrav har medfört ambitiösa mål för ett ännu mer avancerat energisystem. De nya mätarna måste till exempel registrera elförbrukningen med 15 minuters intervaller i stället för timvis och alla insamlade mätvärden ska finnas tillgängliga i en Datahub, ett centraliserat system för informationsutbyte som omfattar hela landet. Som integrerade delar av det smarta elnätet ska elmätarna som finns utplacerade vid elnätets förbrukningspunkter (Grid Edge) inte bara mäta elförbrukningen, utan som intelligenta enheter även hantera elkvalitetsmätningar och automatiserad styrning.

Utvecklingen drivs framåt av en alltmer decentraliserad elproduktion med en ökande andel förnybar energi samt andra faktorer som till exempel batterilagring och behovet av fler lokala laddstationer för elbilar.

 

Smart utveckling för smartare mätning

 

När smarta elmätare infördes i Finland i början av 2010-talet tog många elnätsföretag ett framsynt strategiskt beslut: I stället för att själva bygga upp nödvändig teknisk expertis och resurser för att hantera den smarta mätinfrastrukturen valde företagen att anlita en extern partner för den dagliga driften. Det frigjorde resurser för deras kärnverksamhet – att förbättra sin kundservice samt elnätets underhåll och utveckling utifrån insamlade data. Samtidigt sparade elnätsföretagen på att inte behöva ha egna expertresurser eller uppdatera sina IT-infrastrukturer och deras IT-säkerhet. Det visade sig vara ett klokt beslut.

Sedan 2014 har Landis+Gyr tillhandahållit Metering as a Service till drygt 30 elnätsföretag i Finland. Vi samlar varje dag in över 40 miljoner mätvärden från 1,5 miljoner smarta elmätare – både egna mätare och mätare från andra tillverkare – som vi sedan behandlar och levererar till kundernas system. Vi tar varje dag emot närmare 700 förfrågningar om att koppla på eller av strömmen från elnätsföretagens kundhanteringssystem och hanterar dem automatiskt som en del av tjänsten. Kunderna får dessutom rapporter om elkvalitet och händelser och många har även valt att få automatiserade larm i sina system i händelse av problem.

Landis+Gyrs serviceteam garanterar att mätvärdena levereras enligt de SLA-nivåer som fastställs i servicenivåavtal och övervakar och upprätthåller dessutom kontinuerligt AMI-systemet och den tillhörande IT-infrastrukturen som krävs för att säkerställa mjuk- och hårdvaruprestanda, datasäkerhet, affärskontinuitet och snabb återställning vid störningar. Deras expertis inkluderar även fältaspekter och om problem inträffar med elmätare eller dataöverföring ser teamet till att elnätsföretaget får en arbetsorder till sitt system eller skickar den direkt till kundens partner som hanterar underhåll ute i fält. Våra processer och reservplaner är noggrant utformade och finslipas under många år av erfarenhetsinhämtning och samarbete.

Förutom den operativa modellen har Landis+Gyr även välbeprövade processer för nya kunder som väljer att övergå till MaaS. Professionell uppbyggnad, integration och vid behov migration av kundens systemmiljö säkerställer en lyckad uppstart och smidig drift i framtiden.

Landis+Gyr MaaS_blog graphic

Fortsatt ökad efterfrågan på service

 

Tillväxten ser inte ut att avta: flera nya elnätsföretag i Finland har nyligen tecknat MaaS-avtal med Landis+Gyr. Ett av dem är Vimpelin Voima, ett elnätsföretag med 2 000 kunder ute på den finska landsbygden:

”För ett elnätsföretag av vår storlek är MaaS det överlägset mest tillförlitliga och kostnadseffektiva sättet att driva mätinfrastrukturen – med Landis+Gyr kan vi dra nytta av stordriftsfördelar och expertis som vi aldrig hade kunnat uppnå på egen hand. Samtidigt kan vi nu ägna mer uppmärksamhet åt framtidsplaner och åt att utnyttja inkommande data då våra resurser inte är upptagna med mätinfrastrukturen”, säger Janne Kangasaho, vd för Vimpelin Voima Oy.

Landis+Gyrs omsorgsfullt planerade processer och beprövade tillvägagångssätt har integrerats i företagets serviceutbud och företaget utvecklar kontinuerligt nya värdeskapande tjänster. Idag är efterfrågan klart störst inom databaserade tjänster och analyser.

”Vårt nära samarbete med många tekniskt avancerade kunder har gett oss värdefulla insikter i elnätsföretagens dagliga arbete och utmaningar – och på motsvarande sätt är våra processer och färdigheter fullständigt transparenta för dem. Detta samförstånd och delade synsätt skapar en unik grogrund för innovation och nya tjänster som gynnar våra kunder”, säger Thomas Lenze, Head of Product Management, Services på Landis+Gyr.

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR