blog-background-1920px

Landis+Gyr kompletterar sin kommunikationsportfölj med RF Mesh IP

2017-aug-30 06:54:48

ThinkstockPhotos-685306558.jpgMed lanseringen av sin avancerade smarta elmätare E360 erbjuder nu Landis+Gyr marknadens bredaste utbud av kommunikationsteknik i Europa. Portföljen inkluderar förutom G3 PLC och P2P nu även RF Mesh IP.

För ett elnätsföretag som ska välja kommunikationsteknik för sitt smarta mätsystem är det viktigt att noggrant undersöka vilka möjligheter tekniken erbjuder även på lång sikt. Kommunikationsteknik är ett område som utvecklas snabbt och därför behöver man en framtidssäker lösning som enkelt kan anpassas efter ny teknik och andra förändringar. För dagens smarta mätsystem handlar kommunikationskraven inte bara om dataöverföring mellan mätarna och centralsystemet, utan även om att skapa ett komplett kommunikationsnät där ett antal sammanlänkade enheter och system kommunicerar med varandra på ett mångsidigt och varierande sätt. Kraven på anslutbarhet och IoT (Internet of Things), samt behovet av standardisering, bandbredd och IT-säkerhet är avgörande när man ska välja kommunikationsteknik för sina elmätare.

e360-2.pngLandis+Gyr utvecklar kontinuerligt sin Gridstream-lösning för att tillgodose dessa behov. Den nya modulära elmätaren E360 utökar Landis+Gyrs kommunikationsportfölj på den europeiska marknaden med en ny teknik – RF Mesh IP. Nya E360 är utvecklad för att erbjuda elnätsföretagen marknadens mest flexibla och effektiva kommunikationslösningar oavsett de geografiska, fysiska och tekniska förhållandena ute i fält. E360 erbjuder RF Mesh, G3 PLC och P2P (4G LTE) i en och samma mätare och gör det möjligt att kombinera flera kommunikationsmetoder inom samma nät och system. Kombinationen av G3 PLC, P2P och RF Mesh IP hjälper elnätsföretag att bygga upp en kostnadseffektiv lösning för smart elmätning som står redo för det smarta nätet och IoT.

RF Meshnet IP från Landis+Gyr – en beprövad lösning världen över

Precis som all annan kommunikationsteknik från Landis+Gyr är RF Mesh IP baserad på etablerade öppna standarder i branschen för att garantera lösningens driftskompatibilitet, anslutbarhet och flexibilitet. Landis+Gyrs lösning för den europeiska marknaden bygger på vår globala Ipv6-baserade RF Mesh IP-lösning som anpassats för det europeiska ISM frekvensbandet över 869 MHz. Datahastigheten för RF Mesh IP är 50 kbps inom regulatoriska begränsningar och är skalbar upp till 200 kbps.

Landis+Gyrs RF Mesh IP-teknik används redan på många håll runt om i världen, bland annat i Nord- och Sydamerika, samt i Asien, där Landis+Gyr för närvarande genomför en av världens största utrullningar av smarta elmätare. I ett projekt med japanska TEPCO har över 11 miljoner av totalt 27 miljoner mätpunkter installerats som en del av ett avancerat IoT-initiativ. Lösningen bygger på Landis+Gyrs IPv6-flertekniknät som kopplar samman elnätsföretagets och konsumenternas enheter med hjälp av RF Mesh IP, G3 PLC och mobilnät.

Robust, tillförlitlig och självkorrigerande teknik

Samma tekniska funktioner finns tillgängliga oavsett om man väljer RF Mesh IP, G3 PLC eller P2P-mobilteknik. Till dessa funktioner hör bland annat mätvärdesinsamling, larm och händelselogg i realtid, avbrottsidentifiering och återställning, samt relästyrning och fjärrkonfiguration av mätarna. RF Mesh har många bevisade fördelar i förortsmiljöer med bra radiomottagning och är även en effektiv kanal för firmware-uppdateringar. Tekniken erbjuder dessutom elnätsföretagen ett effektivt sätt att övervaka nätets status med den nya applikationen Network Manager.

Till fördelarna med RF Mesh IP hör även enkel installation och driftsättning tack vare automatisk routing som gör tekniken självformande och självkorrigerande. Tack vare sin förmåga att kontinuerligt förbättra kommunikationskvaliteten är RF Mesh IP en mycket robust teknik, mätare med RF Mesh IP-teknik söker automatiskt efter den optimala rutten för att sända mätvärdena. Denna egenskap används till exempel om en länk i kedjan slås ut, varvid mätaren automatiskt söker upp en ny kommunikationsrutt. RF Mesh IP har en frekvenshoppfunktion som ger högsta möjliga tillförlitlighet och säkerställer funktionen även vid RF-störningar och inkluderar dessutom Adaptive Power Control, en funktion som optimerar kraftöverföringen till lägsta möjliga nivå. En överlägsen teknisk egenskap som Landis+Gyrs RF Mesh IP använder är en teknik för att öka förhållandet av direkta anslutningar mellan RF-mätare och RF-gateways med färre hopp. Mindre repeterande resulterar i ett snabbare och mer pålitligt nätverk. På detta sätt tar RF-nätverkets topologi ett steg närmare P2P-topologi, men med lägre kostnader. Vid behov kan dessutom alla E360 mätare förändras till en P2P mätare genom att sätta in en P2P-modul i mätaren.

Smart gatewaylösning ger lägre kostnader

RF Mesh är en kostnadseffektiv teknik eftersom telekomkostnaderna endast består av operatörens avgifter för SIM-korten i gateway-mätarna. Tekniken utnyttjar IMS-frekvensbandet över 869 MHz, vilket innebär att man slipper operatörernas månadsabonnemang. Ett typiskt RF Mesh-nät inkluderar smarta elmätare och separata radionoder som samlar och skickar mätdata till AMI-systemet. Landis+Gyrs nya E360-mätare med RF Mesh IP eliminerar behovet av en separat gateway/nod, eftersom E360 kan fungera både som vanlig mätare och gateway. Vilken mätare som helst kan kompletteras med en gateway-modul. Modulen är enkel och snabb att installera utan att strömförsörjningen till kunden behöver brytas eller att en elektriker behöver anlitas. E360 minimerar dessutom kommunikationskostnaderna tack vare RF Mesh IP. Detta gör Landis+Gyrs RF Mesh IP-koncept till ett särskilt kostnadseffektivt alternativ både för områden med ett fåtal mätare och för tätbefolkade bostadsområden – en enda gateway kan samla in och leverera mätvärden från hundratals mätpunkter.

Läs mer om E360: Landis+Gyr E360

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR