blog-background.png

Smart Burgenland – lyckad utrullning i Österrike

2020-sep-08 13:30:25

iStock-1074636604Österrikes östligaste förbundsland Burgenland är känt för sina vackra vingårdar, spahotell och slott. Nu är Burgenland även en föregångare inom digitalisering av elnätet. Enligt österrikiska bestämmelser ska 95 procent av hushållen ha smarta elmätare senast 2022. Netz Burgenland har som ett av de första elnätsföretagen i landet satsat på en fullskalig utrullning av smarta elmätare med G3 PLC-teknik.

Med utrullningen slutförd till 80 procent har Landis+Gyrs flerdisciplinära supportteam nu överlämnat projektet som är en av de längst fortskridna utrullningarna i de tysktalande länderna.  

Framtidssäker end-to-end-lösning

Netz Burgenland har över 200 000 mätpunkter i sitt elnät och ställde upp tydliga målsättningar inför projektstarten och de första installationerna år 2015. Målen för utrullningen var att..

...  uppfylla myndighetskraven

...  höja den interna effektiviteten

...  skapa en grund för fortsatt utveckling av det smarta elnätet.


Landis+Gyrs teknikleverans inkluderade elmätare av modellerna E450 och E570 för hushåll och kommersiella byggnader, datakoncentratorer samt ett centralsystem för mätvärdesinsamling och styrning.

Samarbete från början till slut

Införandet av ett smart mätsystem påverkar alla delar av verksamheten från interna processer och arbetsflöden till ett flertal gränssnitt mellan olika tekniska system och applikationer. Noggrann planering var avgörande för att hantera det komplexa och dynamiska projektet.  

“Landis+Gyrs erfarenheter från tidigare utrullningsprojekt har definitivt varit en fördel för oss. Deras expertis inom logistik, clean-up och projektledning har varit väldigt värdefull för oss. Vi uppskattar även Landis+Gyrs starka lokala närvaro som bidrar till ett smidigt genomförande av projektet.”

Wolfgang Frühwirth
Projektledare på Netz Burgenland

Därför betonade vi nära samarbete hela vägen från pilotfasen till utrullning i full skala. Det tekniska genomförandet var förstås centralt, men även relationen mellan leverantör och elnätsföretag spelade en viktig roll. Vi har haft ett öppet partnerskap där båda parters förväntningar tagits till vara i ett pragmatiskt och lösningsinriktat arbetsklimat. Pilotprojekten hade dessutom enorm betydelse. De hjälpte elnätsföretaget att förbereda sig på och förstå de olika stegen som krävdes för att integrera centralsystemet med olika tredjepartssystem. Samtidigt demonstrerade de tydligt hur utrullningen påverkar processerna och gav möjlighet att åtgärda eventuella sårbarheter före den fullskaliga utrullningen.

I dag har cirka 175 000 hushåll i Burgenland tillgång till fördelarna som den smarta mätartekniken erbjuder, medan 25 000 elmätare återstår att installera. När utrullningen är klar kommer Netz Burgenland förutom fjärravläsning av samtliga mätare i elnätet att kunna erbjuda hushållen en mer transparent översikt över energianvändningen genom en konsumentportal som får realtidsinformation från de smarta elmätarna.

 

Har du frågor eller vill veta mer om projektet? Kontakta oss:

Ta kontakt

Senaste artiklar

Populära artiklar