Vektorikellot ja riidattomat tietotyypit hajautetuissa järjestelmissä

Edellisessä blogissani esittelin kaksi tapaa jolla tehdä elämästä hajautettujen järjestelmien kanssa helpompaa: juoruilu ja konsensusalgoritmit. Koska hajautetut järjestelmät ovat nykyisin normaali osa sovelluskehitystä, on niiden kanssa toimimiseen kehitetty useita tehokkaita tapoja. Tässä blogissa keskitynkin kahteen toisenlaiseen tapaan: vektorikelloihin ja riidattomiin tietotyyppeihin.

Lue lisää  

Hajautetut järjestelmät: juoruja ja ristiriitoja

Hajautetuista järjestelmistä on tullut uusi normaali tapa tehdä sovelluksia. Järjestelmiltä vaaditaan sekä elastisuutta että saatavuutta. Jotta nämä saavutetaan, täytyy järjestelmä levittää useammalle palvelimelle.

Lue lisää  

Joskus onnistut, joskus taas…

[In English below] Sanotaan, että se mikä ei tapa, se vahvistaa - tai ainakin tekee erikoisemmaksi. Sanonta pätee ihmisiin ja vain harvoin järjestelmiin, sillä vain ihminen (yleensä) oppii kohtaamistaan haasteista ja kehittää itselleen sietokykyä. Järjestelmille kyky oppia on ainakin vielä toistaiseksi harvinaista: ne usein yksinkertaisesti joko kestävät haasteet tai luhistuvat niiden alle. Luhistumisen voi aiheuttaa esimerkiksi hetkellisesti liian suureksi nouseva kuorma eli aiemmassa blogikirjoituksessani käsittelemäni dataryöppy.
Lue lisää  

No Free Lunch with Distributed Systems

 

A few weeks ago, Simo Roikonen wrote in his excellent blog post "Data streams are not serenely flowing rivers - they arrive in waves" that in order to handle massive streams of data better, you need a distributed system for a more responsive and elastic solution. Distribution indeed solves the problem, and if you want it to succeed

Lue lisää  

Datavirrat eivät ole rauhallisesti virtaavia jokia, ne virtaavat ryöppyinä


[in English below] Kerroin taannoin Landis+Gyrin blogissa työskentelemisestä Landis+Gyrillä ja totesin: "hyvien tyyppien kanssa on hienoa viettää aikaa". Kohdallani tämä pätee myös tekniikassa - hyvien teknologioiden parissa on hienoa viettää aikaa! Täällä Jyväskylässä suunnittelemamme älykkään energianmittauksen kokonaisratkaisut pohjautuvat luonnollisesti hajautettuihin järjestelmiin. Sähkö- vesi-, kaasu- ja kaukolämpömittarit sekä niihin liittyvät verkon järjestelmäkomponentit ovat merkittävä osa hajautettua järjestelmää, ja ne sisältävät omat monimuotoiset haastealueensa, kuten tiedonsiirron, tietoturvan ja yleisen sulautettujen järjestelmien problematiikan.

Lue lisää