OT Security Made Simple podcastin uusimmassa jaksossa Rhebon perustaja ja toimitusjohtaja Klaus Mochalski ja Landis+Gyrin tietoturvajohtaja Todd Wiedman keskustelevat laajasti eri aiheista ja valottavat AMI-järjestelmien tietoturvan jatkuvasti muuttuvia haasteita sekä ratkaisuja niihin.
Energiateollisuudella on tuotanto- (OT) ja IT-järjestelmien konvergenssin eli yhdentymisen myötä vastassaan uusia ja kehittyviä tietoturvauhkia. Geopoliittinen turbulenssi ja työvoimassa tapahtuneet muutokset aiheuttavat lisähaasteita energiayhtiöiden tietoturvaympäristössä. Niinpä AMI (advanced metering infrastructure) -järjestelmien tietoturvasta onkin entistä tärkeämpi pitää huolta.
Perinteiset sähköverkot olivat yksisuuntaisia, isot voimalaitokset tuottivat sähköä ja loppukäyttäjät kuluttivat sitä. Mutta nyt, kun energiasektori siirtyy fossiilisesta energiasta nollahiilisiin energianlähteisiin, jotka on kytketty keski- ja matalajänniteverkkoihin, verkko-operaattoreilla on aivan uudenlaisia haasteita. Lisäksi sähkön lisääntyvä käyttö liikkumiseen ja lämmitykseen sekä viimeaikojen sosioekonomiset muutokset ovat kasvattaneet rajusti energian kysyntää ja hintoja. Näissä energiamurroksen oloissa kaupan ja teollisuuden sähkömittareilta vaaditaan paljon muutakin kuin laskutettavien kilowattituntien mittaamista.
Sähköllä on ollut tapana kulkea vain yhteen suuntaan arvoketjua. Voimalat tuottavat sähköä, korkeajännitelinjat siirtävät sen oman kulmakunnan sähköasemalle ja ilmajohdot tuovat kotiin saakka. Tämä kaikki ennen kuin sähkö on kulkenut kuluttajan oman sähkömittarin kautta, eikä hänen ole tarvinnut muuta kuin käyttää sähköä ja maksaa laskut. Kuluttajat eivät ole juurikaan tienneet, miten sähkö heille kulkeutuu, puhumattakaan, että he olisivat tehneet asialle jotain. Asiat ovat kuitenkin muuttumassa.
Sähkö ja laatu. Varmasti meille kaikille jokapäiväisiä sanoja. Mutta miksi liittää ne tällä tavoin yhteen? Onko sanaparissa jotakin erikoista? Kyselytutkimusten mukaan huono sähkön laatu aiheuttaa eurooppalaisille yrityksille vuosittain yli 150 miljardin euron kustannukset. Toisin sanoen sähkön laatu ei ehkä ole yrityksesi ydintoimintaa, mutta se kyllä vaikuttaa ydintoimintaasi.
Tiedonsiirto on minkä tahansa älykkään sähköverkon tai etäluentajärjestelmän (AMI) keskeisimpiä osa-alueita. Jakeluverkkoyhtiö valitsee tiedonsiirtoratkaisuksi käyttötapauksista, maantieteestä, asutuksen tiheydestä tai olemassa olevasta infrastruktuurista riippuen PLC-, mesh- tai matkapuhelinverkon. Sähkön kuluttajat ovat yhä kirjavampi ja aktiivisempi joukko, josta osa tuottaa itsekin sähköä, osa lataa sähköautoa, osa valitsee uusiutuvia ja mitä kaikkea vielä. Miten energiayhtiö pystyy varmistamaan, että kaikenlaisia asiakassegmenttejä pystytään palvelemaan häiritsemättä etäluentaa?
Artikkelit aiheen mukaan
- Dynamic Load Management (10)
- Smart Metering (10)
- Grid Edge Intelligence (7)
- Grid Resiliency (7)
- IoT Technologies (6)
- Utility (6)
- Electric Vehicles (3)
- G3 PLC (3)
- Renewable Energy (3)
- Smart Grid (3)
- Distributed Energy Resource (2)
- Industrial Metering (2)
- Internet of Things (2)
- Managed Services (2)
- Power Line Communication (PLC) (2)
- Power Quality (2)
- Renewable Integration (2)
- Smart Charging (2)
- Smart City (2)
- Smart Meter (2)
- Smart Metering Solutions (2)
- About Landis+Gyr (1)
- Analytics (1)
- Artificial Intelligence (1)
- Cellular (1)
- Consumer Engagement (1)
- Customer Focus (1)
- Cybersecurity (1)
- Distribution Intelligence (1)
- Distribution System Operator (DSO) (1)
- Grid Digitization (1)
- Gridstream Solution (1)
- P2P (1)
- Regulation (1)
- Smart Infrastructure (1)
- Smart Meter Market (1)
Suositut artikkelit
Viimeisimmät artikkelit
- Älykkään verkon kokonaisvaltainen kyberturvallisuus
- Aurinkovoiman integrointi haasteena Euroopassa
- Viidessä vaiheessa kohti älykkäämpää mittausinfrastruktuuria
- AMI-järjestelmien tietoturva: Huomio OT/IT-konvergenssin tuomiin uusiin uhkiin
- Neljä tapaa, joilla älykkäät sähköautojen latausratkaisut mahdollistavat sähköverkkoystävällisen sähköisen liikkuvuuden