Sep 21, 2018

Landis+Gyr pyöräillen palkinnoille

D3AB6A75-4B08-47AD-BE86-DF1F7BE1B5C1Tutkimukset osoittavat, että lyhyillä matkoilla ympäriston kannalta edullisin tapa liikkua on kävelyn lisäksi pyöräily, joka on kaupungeissa myös nopein kulkutapa alle 7 kilometrin matkoilla. Todistetusti pyöräily on joskus myös nopein tapa tulla palkituksi.

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry, Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry ja Liikenneturva ovat valinneet Landis+Gyrin vuoden 2018 alueellisen Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustuksen saajaksi. Tunnustus on osa Motivan Liikenneviraston koordinoimaa Viisaan työmatkaliikkumisen -hanketta.

PalkintoTyömatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus myönnetään työnantajalle, joka on esimerkillisellä tavalla ottanut kestävän ja hyvinvointia lisäävän työmatka- ja työasiamatkaliikkumisen omakseen. Landis+Gyrillä se on näkynyt muun muassa pyöräilyn teemapäivinä, pyöränhuoltotapahtumina ja koulutussessioina opetellen vaikkapa kaupunkiajon sääntöjä fillaroiden. Pyöräparkit ovat ahkerassa käytössä ympäri vuoden, ja vuonna 2015 toteutetun työmatkakyselyn perusteella pääsääntöisesti pyörällä töihin kulkee landisgyriläisistä 36 % ja kävellen 7 %.

Tänä vuonna olemme jo viidennen kerran mukana valtakunnallisessa Kilometrikisassa, jossa liki 40 landisgyriläistä on polkenut tähän mennessä yhteensä noin 40 000 km. Näillä kilometreillä bensaa on säästetty noin 2800 litraa ja CO2 säästö on sekin hienosti liki 7 000 kg. Ei huano! 

Pyöräilyn edistäminen lähtee pyöräilyn olosuhteiden parantamisesta. Jo tehdyn lisäksi on aina mahdollisuus parantaa ja tehdä lisää hyviä päätöksiä fiksun työmatkaliikkumisen kehittämiseksi. Landis+Gyrin uudet toimitilat tulevat sijaitsemaan Kankaan alueella, josta puhutaan yhdellä sanalla: viisas. Tämä sana mielessä alueella tullaan ottamaan myös pyöräily ja muu fiksu työmatkaliikkuminen huomioon. Kevyelle liikenteelle tullaan vapauttamaan liikenneväyläkapasiteettia, kun tienvarsipysäköinnin sijaan henkilöautoliikenne ohjataan pysäköintitaloihin. Pyörävarastotiloja – myös sisätiloja – tulee olemaan huomattavasti nykyistä runsaammin ja sähköpyörien turvallinen latausmahdollisuus on otettu huomioon. Eikä ole unohdettu myöskään työmatkaliikkujien toimivia puku- ja peseytymistiloja. 

Kannattaa siis edelleenkin harkita pyöräilyä määränpäähän, kun matka on alle 10 kilometriä, haluat lähteä ja saapua omassa aikataulussa, sää on hyvä ja sinulla on polkupyörä. Mutta ennen kaikkea kannattaa muistaa, että jokainen poljettu työmatkakilometri on pois maapalloa kuormittavista hiilidioksidipäästöistä, mutta yksikään poljettu kilometri ei ole pois terveydestäsi eikä hyvinvoinnistasi.