På 70-talet fick företagen bråttom att börja övervaka sina flöden bättre, då Europa och övriga världen drabbades av en explosionsartad ökning av olje- och energipriser. Landis+Gyr såg att det fanns ett akut behov av precis energimätning och lanserade därför sina allra första ultraljudsmätare, 2WR2, som kunde användas direkt för fakturering. Precisionen, hållfastheten, de låga underhållskostnaderna och robustheten gjorde dem till framtidens mätare inom mätning av värme och kyla. Idag utgör de grunden för våra smarta värme- och vattenmätare.
Vad är det som gör ultraljudsmätare tillförlitliga?
Precis som namnet antyder använder ultraljudsmätare ljudvågor för att mäta flöde. De är icke-invasiva och har inga rörliga delar som kan orsaka tilltäppningar eller tryckfall. De är temperaturbeständiga (upp till 130 °C) och tåliga mot nötning och mot kraftiga tryckförändringar, vilket gör dem mycket precisa, lätta att underhålla och ett tillförlitligt val för värme- och kylsystem. Med den inbyggda funktionen för fjärravläsning kan mätarna samla in data på distans utan att någon ytterligare tilläggsutrustning krävs, till skillnad från mekaniska mätare. År 1989 uppfann företaget sin andra generation av ultraljudsmätare, som använde D-cellbatterier, vilket gjorde mätarna kraftfullare och gav dem en längre livslängd.
40 år av teknikutveckling
När Landis+Gyr år 1983 lanserade sin första ultraljudsmätare, 2WR2, var volymmätningen begränsad till anslutning till ett enskilt rör för elektronisk övervakning (EAS), med ett dynamiskt område på enbart 1:50. Mätarna innehåller flera kretskort och diskreta strukturer för ultraljudsmätning och tillverkades till en början endast för Tyskland. År 1987 hade dock betjäningen utvidgats till hela DACH-regionen.
Den andra generationens ultraljudsmätare, som lanserades 1989, hade flödesgivare i mässing, för ökad temperaturbeständighet. Under de följande fem åren lanserade företaget sin första M-Bus-modul. I företagets nyaste version, 2WR5, gjordes fantastiska tekniska framsteg; mätaren hade ett radiosystem som fungerar vid 433 MHz samt ett stort antal olika kommunikationsgränssnitt (till exempel M-Bus, strömslinga, analog modul, pulsuteffekt …). Mätaren kunde registrera 36 värden i månaden och hade en livslängd på 16 år. Kort därefter lanserades de första ultraljudsmätarna för kylsystem för kunder i Kina och Förenade arabemiraten.
”Under dessa fyrtio år har vi gjort enorma tekniska framsteg, där vårt enda mål har varit att förstärka och optimera mätandet överlag och ge slutanvändarna insyn och tillgång till sin konsumtion”, säger Johannes M. Koch, Head of Global Business Unit Heat & Water Metering. ”Vår senaste Ultraheat T450 är designad att ha en nästintill obegränsad livslängd samt högre effekt än M-Bus. Våra designprinciper är alltjämt flexibilitet, intelligens, tillförlitlighet, praktiskhet och robusthet, och under dessa fyra årtionden har vi konstant förbättrat våra mätare utifrån dessa principer.”
Radiokommunikationsmodulerna som används i LPWAN-radionätverk (Low-Power Wide Area Network) möjliggör en stor mängd nya användningsfall med NB-IoT (Narrowband Internet of Things) och ger tillförlitlig dataöverföring, i synnerhet då de flesta mätare installeras i svåråtkomliga ställen såsom källare, avlägsna landsbygdsområden, underjordiska anläggningar med mera.
Skapad med hänsyn till miljömässiga, samhälleliga och förvaltningsmässiga faktorer
Landis+Gyr uppfyller de högsta europeiska kvalitetsstandarderna såsom EN 1434, ISO 9001, ISO 45001 och ISO 14001 i tillverkningen av smarta mätare. Tillsyn och certifiering utförs av oberoende myndigheter såsom PTB i Tyskland.
”Alla våra mätare är designade med hållbarhet i åtanke. Exempelvis är våra mätare gjorda av robusta men lätta material som är enkla att hantera, vilket sänker både transportkostnaderna och koldioxidutsläppen.” säger Stefan Fischer, Head of Product Management for Heat and Water Meters. ”Dessutom har vi gjort permanenta förbättringar i våra produkters energieffektivitet, vilket har lett till att vi använder batterier med mindre litium, vilket även är bra för miljön.”
I år har Landis+Gyr inte bara uppnått 40 år som föregångare inom ultraljudsmätning, utan företaget har även sålt mer än 6 miljoner ultraljudsmätare och hjälpt industrier och kommuner att göra sina mätningar av värme- och kylsystem säkra, precisa och tillförlitliga.
”Vi ser nu fram emot att stödja vattenbolag i hela Europa i deras kamp mot vattensvinn genom att upptäcka läckage och bristningar inom distributionsnätverken för att hjälpa till att förenkla vattenhanteringen.” säger Johannes. ”Vi vill hjälpa samhällen att inte bara hantera energi bättre utan även att hantera vatten bättre.”