blog-background-1920px

På väg mot framtidens energisystem: är våra elnät redo för elbilsrevolutionen?

Tanja Mešiček
Tanja Mešiček
2023-feb-20 15:00:44

ev_charger_etrel-1Enligt Arthur D. Littles rapport kommer det år 2030 att finnas mer än 40 miljoner elektriska personbilar på de europeiska vägarna. Enligt en analys utförd av PwC väntas andelen elbilar öka till 15 procent fram till 2030. Det låter spännande ur miljöperspektiv, men för elnätsföretag kan det ge anledning till oro. Ett plötsligt ökat elbehov kan leda till tillfällig överbelastning i lokalnäten och orsaka strömavbrott och stabilitetsproblem, till exempel transienter och frekvensavvikelser, som kan påverka funktionen hos apparater som är kopplade till nätet.

Hur kan vi förebygga överbelastning på grund av elbilsladdning? Hur kan vi stabilisera nätet och säkerställa elförsörjningen?

Utveckla ett smart och intelligent ekosystem för elbilsladdning

Ekosystemet för elbilsladdning har blivit en avgörande framgångsfaktor för elbilsrevolutionen. Ett smart och uppkopplat laddsystem är ett måste för att garantera effektiv och enkel laddning av elbilar utan att överbelasta elnätet. Det finns i dag många företag som erbjuder lösningar för laddning och laddhantering. Men bara ett fåtal av dem har genuint integrerade lösningar med tydligt fokus på lasthantering för att förebygga problem i elnätet som samtidigt erbjuder en bra användarupplevelse. Ett företag som gör det är Etrel, ett dotterbolag till Landis+Gyr som tillhandahåller hållbara lösningar för elbilsladdning. Etrel erbjuder laddoperatörer allt från laddare till hanteringslösningar för laddnätverk och är en tillförlitlig partner för alla företag som vill integrera elbilsladdning i serviceutbudet.

Etrels lösningar bygger på konceptet interaktiv laddning, där fokus ligger på lasthanteringsmöjligheter på olika laddnätverksnivåer, från automatisk frekvensstyrning till lokal lasthantering och efterfrågeflexibilitet. 


Etrels laddare omfattar ett brett urval av smarta egenskaper. INCH-serien inkluderar laddboxar för olika typer av användningsområden från hushåll till laddstationer. Laddarna kan tack vare OCPP (Open Charge Point Protocol) kopplas till olika hanteringssystem, men erbjuder även stöd för lokala användningslösningar. Modbusintegration med ett lokalt EMS-system (Element Management System), stöd för laddkluster eller automatisk lokal lastbalansering med hjälp av exempelvis Load Guard bidrar till att få ut mesta möjliga av den lokalt tillgängliga energin och iaktta lokala begränsningar i elnätet för att undvika överbelastning av anslutningspunkter. Etrels mjukvara för laddpunkter och energihantering, OCEAN, erbjuder laddstationer ett ytterligare lager av tjänster och lasthanteringsfunktioner. Med hjälp av standardiserade protokoll (t.ex. OCPP eller OCPI) möjliggör OCEAN övervakning och styrning av laddplatser. Ocean ger möjlighet att hantera laster för olika anslutna laddare och utökar den interaktiva laddningslogiken till andra laddare i nätverket. Ett komplett API-bibliotek erbjuder en utmärkt möjlighet att integrera äldre system och på så sätt utöka tjänstens omfattning genom datautbyte.

Öka elsystemets flexibilitet

En annan lösning för elnäts- och energiföretag är att öka elnätets flexibilitet med smart elnätsteknik, till exempel AMI-system, efterfrågeflexibilitet och realtidsövervakning. Med hjälp av dessa kan man optimera energianvändningen och nätdriften samt förbättra elsystemets övergripande flexibilitet. Ett exempel är GridFlex, Landis+Gyrs lösning för dynamisk styrning av distribuerade energiresurser i elnätet. Att ersätta konventionell rundstyrning med ny kommunikationsteknik och en öppen mjukvaruarkitektur öppnar upp för en helt ny nivå av optimering i fråga om efterfrågeflexibilitet, laststyrning och energilagring. Landis+Gyr GridFlex tillsammans med L540, en manöverbrytare för applikationer inom efterfrågeflexibilitet, gör det möjligt att optimera elnätsinfrastrukturen med hjälp av G3-PLC (elnätskommunikation). Detta kombinerat med avancerade algoritmer och sensorer som övervakar och styr elflödet i realtid gör att man kan säkerställa elnätets effektivitet, driftsäkerhet och stabilitet och samtidigt optimera energianvändningen. 

Sammanfattningsvis är det viktigt för elnätsföretag att hålla koll på förändringar som sker i energisektorn för att ligga steget före. Att vara beredd på elbilsrevolutionen och samtidigt öka flexibiliteten i elnätet för att bättre dra nytta av förnybara energikällor är ett sätt att göra detta och samtidigt garantera en smidig övergång till en framtid med mer hållbar energi. 

Boka ett möte med en expert

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR