Hur man ska ersätta konventionell rundstyrning är en aktuell frågaför många energileverantörer just nu. Schweiziska AEW Energie AG rekommenderar ett proaktivt tillvägagångssätt och anser att smarta elmätare och laststyrning med samma teknik kan erbjuda stora synergivinster vid både implementering och drift.
En ny värld kräver ny teknik. En alltmer decentraliserad elinmatning och det ökande antalet elbilar ställer många krav på lokala elnätsföretag. Främst bland dessa är kravet på flexibilitet. Att ersätta konventionell rundstyrning kan innebära utmaningar med bland annat lokala överspänningar eller nya belastningstoppar att hantera i elnätet, men bidrar samtidigt med nya lösningar för att hantera dessa utmaningar på ett flexibelt sätt. Med GridFlex Control kan till exempel värmepumpar, varmvattenberedare, pannor och gatubelysning grupperas inom ett leveransområde oavsett var de individuella anläggningarna fysiskt är kopplade. Detta ger ökad flexibilitet och möjlighet att fritt och dynamiskt organisera, gruppera eller koppla bort anläggningar.
Som långvarig partner till Landis+Gyr ligger AEW Energi i framkant när det gäller laststyrning och digitalisering. Företaget har även varit en föregångare inom ny teknik för smarta mätare och har planerat implementeringen av GridFlex Control sedan 2020. AEW har infört nya lösningar proaktivt, eftersom utmaningarna i framtidens elnät enligt företaget inte kommer att kunna hanteras med konventionell rundstyrning. Därför har AEW valt att ersätta rundstyrningsutrustningen parallellt med utrullningen av nya hushållsmätare. ”Vårt mål är att vi ska ha ersatt rundstyrningen när vi är klara med utrullningen av smarta elmätare”, berättar Patrick Hauser från AEW Energie AG. ”Enligt nuvarande planer kommer detta hos oss att ske senast 2030. I många av våra kommuner är ersättningsarbetet redan slutfört.”
G3-PLC – tuff start men enorm potential
Den första generationen av lösningen som kombinerar smarta elmätare och laststyrning byggde på tekniken PLC-PLAN+. Implementeringen gick snabbt och lösningen var stabil i drift. Enligt AEW Energi har den nya generationen PLC-G3 dock en större potential och öppnar för många nya möjligheter, men projektet har drabbats av förseningar och utmaningar. Det är ett banbrytande projekt och tekniken är fortfarande under utveckling, vilket har lett till utmaningar med planeringen. Dessutom hade AEW andra resursintensiva projekt på gång när tekniken skulle implementeras. ”Nu är vi övertygade om att vi kommer att uppnå våra mål”, säger Hauser. De smarta mätarna kommer nu att ta över det befintliga rundstyrningssystemets funktioner och erbjuder samtidigt stora fördelar. Rundstyrningssignalerna styr bland annat växlingar mellan hög- och lågpristariff samt bortkopplingstider för utrustning som elpannor och värmepumpar. Tidigare måste signalbyten med rundstyrning göras lokalt hos kunderna. Den nya tekniken möjliggör kommunikation i två riktningar och därmed centraliserad styrning och hantering av enskilda kommandon i systemet.
”Vi är övertygade om att smarta elmätare och laststyrning med en och samma teknik kan erbjuda stora synergivinster vid både implementering och drift”, förklarar Hauser. ”Utmaningen med båda dessa områden är egentligen att upprätthålla en stabil kommunikation mellan det stora antalet enheter hos våra kunder.” Som en del av mätarutrullningen kommer alla kunder att genomföra lokala arbeten för att byta ut utrustningen, vilket innebär en stor logistisk koordineringsuppgift för AEW. Hauser fortsätter: ”Att byta ut rundstyrningsmottagaren i samband med mätarbytet innebär inget större merarbete för installatören. Att byta ut dem samtidigt är därför en stor besparing som vi vill dra nytta av.”
I framtiden kommer GridFlex Control att användas för att styra en rad olika applikationer, till exempel belastningstoppar, laststyrning och elbilsladdning. Även om bara vissa funktioner är tillgängliga nationellt för närvarande hoppas man på AEW att kunna driva sitt elnät på ett stabilt sätt i framtiden trots ökande krav och att kunna tillhandahålla den kapacitet som produktionsanläggningar och konsumenter behöver. ”Målet är att erbjuda kunderna högsta möjliga kvalitet i alla lägen.”
Viktigt att agera proaktivt
Beslut om hur man ska ersätta rundstyrningen är aktuella på många energibolag just nu. Även om de flesta elnätsföretag inte måste göra något genast då systemen har tillräckligt kapacitet rekommenderar Hauser ändå att tänka proaktivt. ”Detta är något som sannolikt kommer att förändras i framtiden till följd av utbyggnaden av solel och ökad e-mobilitet”, säger Hauser. ”Om man väntar tills det blir ett större problem är det redan för sent. Dessutom är kostnaden för installation i efterhand mycket högre.”
Om AEW Energie AG
AEW Energie AG är ett företag från Aargau-kantonen i Schweiz. Genom trygg och klimatvänlig energiförsörjning bidrar AEW till livskvaliteten i regionen och gör den mer attraktiv. Företagets mål är att bli klimatneutralt (nettonoll) senast 2040. Som en integrerad leverantör av energitjänster producerar AEW el och värme/kyla till sina kunder samt upprätthåller energinäten. Inom elproduktion fokuserar AEW på vatten-, sol- och vindkraft. Företaget erbjuder även elnätstjänster och andra energirelaterade tjänster samt telekommunikation.