Fjolåret var ett rekordår för förnybar energi med en global kapacitet på hela 340 GW. Bara inom solel väntas en ökning på 15 procent per år fram till 2030 enligt Internationella energirådet IEA. Men att integrera solel innebär utmaningar för både elnätsföretag och solcellsparker. Elnätsintelligens och fjärrstyrning av distribuerade energiresurser kan bidra till att skydda, automatisera och balansera våra alltmer dynamiska elnät.
Problemet med solel
Solparker och solceller på byggnader innebär en decentraliserad, oregelbunden och oförutsägbar elinmatning till nätet. Den varierande produktionen resulterar i spänningsvariationer och övertoner som påverkar lågspänningsnätet och ställer till med problem för elnätsföretagens nätdrift och verksamhet. Spänningsvariationer leder till försämrad elkvalitet, vilket också är ett problem för elnätsföretagen som å ena sidan måste uppfylla kraven i EN 50160 och å andra sidan se till att slutkunderna är nöjda.
En balansgång för elnätsföretagen
Den ökande decentraliseringen i lågspänningsnäten har stora konsekvenser för energisektorn och elnätsföretagen måste dagligen fatta ett stort antal beslut för att upprätthålla elnätet. Därför behövs nya sätt att stabilisera elnätet, trygga elförsörjningen och upprätthålla en hög kundtillfredsställelse.
Maximal effektivitet och intäkter för solparker
En viktig intressentgrupp förutom elnätsföretag är ägare och operatörer av solparker. När tidiga incitament för förnybar elproduktion (såsom inmatningstariffer) upphör behöver elhandelsföretag och ägare/operatörer av solparker säkerställa maximala intäkter och samtidigt uppfylla elnätsföretagets krav på anslutningspunkter till elnätet.
Spänningsstyrning för solel
En effektiv lösning för spänningsstyrning kan bidra till att balansera elnätet, få ut maximala intäkter och uppfylla myndighetskrav. Snabba beslut och korta reaktionstider vid problem i elnätet kan:
1. eliminera behovet för elnätsföretag att koppla bort en solcellspark från nätet för att den orsakar problem med elkvaliteten.
2. hjälpa elnätsföretag att hantera befintliga förnybara energiresurser bättre och påskynda integreringen av distribuerade energikällor.
3. hjälpa elnätsföretag och solparker att åtgärda spänningsproblem snabbare, vilket inte bara bidrar till högre elkvalitet utan också till en optimerad drift och därmed högre intäkter.
Stadtwerk Winterthur – smart styrning av distribuerade energiresurser
När schweiziska Stadtwerk Winterthur skulle utöka sin förnybara elproduktion behövde företaget optimera sitt elnät inför anslutningen av solel för att säkerställa stabila energiflöden, en jämn elkvalitet och effektbalans i elnätet. Med hjälp av Landis+Gyrs S650 Smart Grid Terminal och RTU-modulen E65C fick företaget en komplett lösning för elmätare, styrning och elkvalitetsövervakning med fullständig synlighet och kontroll över sina solcellsparker. Spänningsstyrningen löstes med ett skräddarsytt skript som togs fram på Linuxplattformen i E65C som jämför elnätets spänningsvärden med förutbestämda gränsvärden och utlöser korrigerande åtgärder i solcellsparkens inverter via de digitala utgångarna i S650.
Intelligens och styrning – Edge to Enterprise
Proaktiv elnätshantering förutsätter tillförlitliga data om energimätningar och elkvalitet samt en förmåga att styra spänningen i nätet därefter. Rätt uppbyggd elnätsintelligens i den smarta mätinfrastrukturen garanterar ett datadrivet beslutsfattande och gör det samtidigt möjligt att automatisera elnätsprocesser för att lösa problem oavsett när och var de uppstår.
Intresserad att höra mer eller att implementera en egen lösning för hantering av distribuerade energiresurser?