Det danska självstyret Färöarna består av 18 öar beläget mellan Norska havet och Nordatlanten och har en population på 50 000 människor. Import av el är otänkbart, eftersom skärgården är avskuren från det europeiska fastlandet. I takt med den ökade användningen av elbilar behövde SEV, den samhällsägda elleverantören till 97 % av skärgården, bygga ett laddningsekosystem för elbilar som skulle tjäna invånarna på ett tillförlitligt sätt och samtidigt säkerställa ett stabilt elnät.
SEV – folkets elbolag
SEV är ett kommunalt elbolag som ägs gemensamt av alla kommuner på Färöarna. Största delen av vinsten från elförsäljningen satsas på att utveckla elförsörjningssystemet ytterligare. Som den huvudsakliga elproducenten och den enda distributören på Färöarna ansvarar SEV för hela skärgårdens energiproduktion och -försörjning. Den avlägsna platsen i norr gör det omöjligt att importera el från grannländer och ger företaget totalansvar för att producera tillräckligt med el för att möta elbehovet och hålla nätet stabilt.
Är öarna redo för elbilar?
Korta avstånd gör elbilar särskilt lämpliga för Färöarnas invånare, men en självförsörjande energiproduktion innebar flera utmaningar. En anslutning till det europeiska fastlandet saknas vilket kräver att SEV måste möta elbehovet utan att skapa externt energiberoende eller äventyra nätdriften. Eftersom elbilar är dynamiska elförbrukare måste den dynamiska laststyrningen för alla laddstationer övervakas och kontrolleras för att säkerställa nätresiliens och hållbarhet. Dessutom måste laddstationerna på Färöarna vara tillräckligt vädertåliga för att motstå ett varierande klimat från regn och snö till soliga dagar och salta vindar.
Ett uthålligt laddningsekosystem för elbilar tar form
För att säkerställa ett pålitligt laddningsekosystem för elbilar till öborna behövde SEV garantera tillräcklig kapacitet hos laddpunkterna, ett störningsfritt nät och en hög nivå av övervakning och kontroll av alla laddningspunkter. SEV beaktade alla ovannämnda egenskaper vid val av Etrels laddningslösningar.
- Autonom frekvensrespons: SEV hade som uppgift att förse samhället med närmare 700 laddpunkter för offentligt bruk med dubbelt så stort antal hemladdare utan att äventyra nätet. Öns avlägsna läge och beroendet av lokal energiproduktion gör lastyrningsegenskaperna och laddprofilerna för Etrels laddare mycket viktiga. Precis som Etrels interaktiva laddningsramverk erbjuder INCH laddstationer laddare med inbyggd autonom frekvensreglering för att möjliggöra snabb respons på nätförhållanden, minimera laddningskraften och stabilisera nätet vid tider av efterfrågeöverskott. Under perioder av hög volatilitet gör frekvensresponsegenskapen det möjligt för SEV att balansera effektbehovet mot lokal energiproduktion och undvika strömavbrott.
- Laddpunktssystem: SEV använder sig även av mjukvaran Etrel OCEAN för att övervaka och kontrollera alla sina laddpunkter på Färöarna. Med alla privata, delvis offentliga och offentliga laddpunkter anslutna till samma backoffice kan SEV framöver hantera dynamisk laststyrning och flexibilitetsåtgärder för specifika områden via den molnbaserade lösningen.
- Slitstyrka: Ett klimat där man kan uppleva regn, snö och solljus samma dag med ett stänk av salta vindar måste laddarna vara robusta och slittåliga för att motstå tuffa förhållanden som kan skada oskyddade komponenter. Aluminiumhöljet på laddarna Etrel INCH och Etrel INCH Duo är inte bara tåliga utan även återvinningsbara och dessutom del av ett upprustningsprogram som erbjuder förlängd livslängd och hållbarhet.
Nästa steg i energiomställningen
SEV har som mål att förse invånarna med 100 % förnybar energi innan 2030. Elbilar, dynamisk laststyrning och bilägare kommer alla att ha centrala roller i systemet eftersom deras närvaro kommer att jämna ut topparna i elnätet. För att nå målet arbetar SEV i ett virtuellt kraftverk där hela energisystemets hörnstenar inklusive konsumenter kommer att samverka för att garantera ren och pålitlig el för samhället.