blog-background-1920px

5 saker att tänka på vid uppbyggnad av avancerad mätinfrastruktur

2022-apr-20 11:27:01

ami-article-emea-1-optUtrullningar av smarta elmätare är omfattande projekt som påverkar de flesta av elnätsbolagens processer, allt från fakturering till kundservice och från IT till nätverkshantering. Oavsett om det handlar om en första installation, en andra utrullning eller en uppdatering är uppbyggnad av en AMI-infrastruktur (Advanced Metering Infrastructure) en lång resa. Här är några viktiga saker att beakta vid uppbyggnad av ett AMI-ekosystem.

1. Utrullning och integrationer

Oavsett om AMI-infrastrukturen täcker bostadsområdenindustriområden eller kommersiella områden är det viktigt att säkerställa en sömlös utrullning och integration med det befintliga ekosystemet för att infrastrukturen ska fungera väl. Samtidigt är det viktigt att minimera störningarna för elanvändarna. Viktiga frågor att beakta:

  1. Är era mätare anpassade för hushåll samt industriella och kommersiella användningsfall?
  2. Får ni tillräckligt hög mätprecision och flexibla faktureringsuppgifter?
  3. Är era lösningar driftskompatibla med den nuvarande infrastrukturen?
  4. Är era lösningar öppna, skalbara och uppgraderbara för framtida behov?

När man fastställer den tekniska lösningens funktioner gäller det att tänka på att specifika/ skräddarsydda funktioner kan öka projektets kostnader/komplexitet och risken för förseningar. Ju mer standardiserad lösningen är desto kortare blir ledtiderna och desto enklare blir implementeringen och utrullningen.

2. Pålitlig kommunikation

Oavsett vilken kommunikation  ni använder måste ni säkerställa att era system hela tiden kan nå varje mätare i AMI-ekosystemet. Viktiga frågor att tänka på:

  1. Erbjuder er AMI-infrastruktur stöd för alla nödvändiga kommunikationsprotokoll?
  2. Kan era system kommunicera med avlägsna mätare?
  3. Är era mätare redo för IoT-användarfall?
  4. Kommer mätarna behöva samtidig anslutning till HES/SCADA/andra system?
  5. Kan er AMI-infrastruktur förebygga/hantera överbelastning i nätverket?

3. Effektiv drift

När ni kan avläsa och samla in data om energiförbrukning och elkvalitet måste ni kunna omvandla datan till användbara insikter för fakturering, nätdrift och tillgångshantering. Det innebär att ert centralsystemsystemet för mätdatahantering och annan mjukvara tillhandahåller användbara analyser för nätresiliens, flexibel fakturering, övervakning av nät och transformatorer med mera.

  1. Vad klarar er mjukvara av utöver mätarhanteringsfunktionerna i HES och MDM?
  2. Hur väl kan mjukvaran integreras med era befintliga system?
  3. Är den skalbar? Hur många mätpunkter kan den hantera?
  4. Vilka larm och analyser finns för störningar, avbrott och elkvalitet?
  5. Vilka insikter kan genereras för att maximera användningsgraden, minimera kostnaderna, förlänga livslängden och uppnå högre SAIDI/SAIFI-index.

4. Resiliens och säkerhet

Digitaliseringen inom energiindustrin har lett till en alltmer komplexa AMI-infrastrukturer och konvergens mellan OT- och IT-teknik. Detta har gjort attackytan större och nya hot utvecklas hela tiden. En portfölj av fristående säkerhetslösningar kanske inte är tillräcklig för att fylla luckorna i fråga om säkerhet och sekretess. Viktiga saker att tänka på:

  1. Hur skyddade är era mätare, program och data? Har ni en härdad säkerhetsarkitektur  mellan enheterna och molnet?
  2. Hur väl kan ni proaktivt upptäcka hot och avvikelseri er AMI?
  3. Hur hanteras åtkomst- och krypteringsnycklar på hög säkerhetsnivå?
  4. Larmar AMI-systemet er om funktionsfel och avbrott?
  5. Har ni robusta processer för att hantera sårbarheter i viktiga enheter och system?

5. Konsumentengagemang

Dagens elkonsumenter kräver större transparens och kontroll över sin energiförbrukning, fakturering och elkvalitet. Utöver exakt fakturering vill många ha energihanteringsappar och tjänster som hjälper dem att hantera sina energibehov – allt från smartare förbrukning eller bättre hantering av el från sol- och vindkraftverk. Att ge konsumenterna tillgång till data från sensorer och smarta mätare i användbar form kan öppna upp nya serviceerbjudanden, affärsmodeller och inkomstströmmar.

Så här lyckas du

Att bygga upp och rulla ut en avancerad mätinfrastruktur kräver partnerskap med pålitliga tjänsteleverantörer inom energihantering. Beroende på det befintliga ekosystemet, personalen och kostnaderna kan era förväntningar på samarbetspartnern variera från bara teknikleverantör till professionella energihanteringstjänster eller Metering as a Service-lösningar.

Några viktiga aspekter att beakta vid valet av partner:

  1. Erbjuder partnern en skalbar, framtidssäker portfölj av mätare och lösningar?
  2. Kan partnern leverera professionella tjänster, konsultation och expertis i alla utrullnings- och driftfaser?
  3. Motsvarar partnerns logistiska fotavtryck era behov och sker leveranserna alltid vid avtalad tid med önskad kvalitet?
  4. Kan partnern erbjuda end-to-end säkerhet i hela AMI-infrastrukturen?
  5. Kan partnern hjälpa till med att ta fram nya serviceerbjudanden och affärsmodeller?

Utrullning av smarta mätare är omfattande projekt som påverkar en stor del av elnätsbolagets verksamhet. Oavsett om ni har tiotusentals eller en miljon mätpunkter går varje projekt igenom liknande faser vad gäller projektledning, tekniska specifikationer, utbildning, clean-up och testning. Landis+Gyrs samarbete med kunder i alla storleksklasser, på olika marknader, med olika behov och krav har gett oss unika insikter och nödvändig kompetens för att underlätta utrullningar.

Kontakta oss så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa er med utrullning och drift av smarta mätsystem.

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR