blog-background-1920px

Metering as a Service – en möjlighet till omvandling

2022-sep-29 13:21:48

managed servicesVi ställs inför en tuff vinter med stigande energipriser och en hotande energikris. Elnätsbolagen står också inför flera utmaningar i form av finansiella begränsningar, intäktsskydd och regulatorisk press samtidigt som marknaden har blivit allt mer instabil. Allt fler elnätsbolag övergår till tjänstebaserade leveransmodeller för att göra affärsverksamheten mer flexibel samt minska de tekniska riskerna och hålla kostnaderna låga.

Smart Metering as a Service inkluderar vanligtvis molntjänster, drift av smarta elnät och tillhörande konsulttjänster som kan läggas ut på specialiserade leverantörer eller Managed Services Providers (MSP). Närmare bestämt inkluderar molntjänsterna Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) och Network as a Service (NaaS). Nätdrift omfattar utrullning, optimering och underhållstjänster medan tillhörande konsulttjänster inkluderar revisioner, outsourcing av affärsprocesser (Business Process Services) och företagsarkitektur (Enterprise Architecture Services).

Stora möjligheter för tillväxt

Det finns en stor tillväxtpotential för nätbolag i att outsourca sina tjänster. Många nätbolag nyttjar tjänstebaserade modeller för applikationer som CRM-system (Customer Relationship Management), faktureringssystem och tillgångshantering. Däremot hanteras system kopplade till nätdrift vanligen internt. Många nätbolag har börjat införa eller har möjligheten till ett antal flexibla alternativ för att tillämpaMaaS, Smart Grid as a Service:

  • Datatjänster: molnbaserad insamling, lagring och analys av data.
  • Molnbaserad mjukvara: Software as a Service (SaaS) eller Hosted Software.
  • Fully Managed Services: fysiska tillgångar och affärsprocesser som en komplett tjänst

Många organisationer har insett värdet av deras data och försöker aktivt hitta sätt att dra full nytta av dem. Molnet är kanske det bästa sättet för att frigöra denna potential. Molnbaserade analyser kan minska kostnaderna och molntjänstens flexibilitet kan hjälpa nätbolagen att uppfylla förändrade datacenterbehov och komplettera sina interna analysresurser. Dessutom vill företag inom den här sektorn ha Managed Services som kan hjälpa dem att utveckla applikationer för att öka kundlojaliteten och medarbetarnas engagemang.

Nyckelfaktorer för att tillämpa MaaS

Det finns många fördelar med att köpa in tjänster utifrån i stället för att utveckla och upprätthålla dem in-house, till exempel:

  • Minimera investeringar i IT-infrastruktur och behovet av att utöka datacenterkapaciteten.
  • Eliminera behovet att anställa eller utbilda specialiserade IT-medarbetare för varje applikation och system.
  • Säkerställa en jämn och förutsägbar prestanda för applikationerna.
  • Skydda data med säkerhetsåtgärder som kan vara rätt dyra i ett eget datacenter.
  • Anpassa kostnaderna efter behoven, för att undvika att betala mer när belastningen är högre.
  • Ingå servicenivåavtal (SLA) för att säkerställa önskade resultat.

Förutom Cloud Managed Services gäller detta också operativa tjänster för smarta elnät som till exempel utrullning i fält och mätaravläsning. Elnätsbolag kan därmed fokusera på sina kärnkompetenser och leverera högklassiga tjänster till kunderna under allt striktare regulatoriska krav. Allt detta gör MaaS till ett klokt val.

Dessa tjänster är särskilt attraktiva för att kostnaderna blir mer förutsägbara över en given period, vilket till exempel kan få MaaS-kunder att överväga leasing i stället för att finansiera utrustning eller köpa den direkt. Vanligtvis är det konkurrenterna som tvingar till anpassning. Inte minst på grund av att det finns risk för att mervärdet som skapas av nya smarta elnätsinnovationer kan fångas upp av nya aktörer. Elnätsbolagen tvingas utveckla nya tjänster hastigt för att möta de potentiella nya aktörerna.

Arbeta smartare, inte hårdare

De genomgripande utmaningarna som elnätsbolagen ställs inför tvingar dem att agera smidigare och bli mer flexibla och tekniskt avancerade. De letar efter erfarna servicepartner som kan hjälpa dem möta dessa utmaningar med beprövade lösningar och ge dem tillgång till alla fördelar med smarta elnät så att de slipper ta de ekonomiska, teknologiska eller operativa riskerna som investeringen innebär och i stället kan fokusera på sin egen kärnverksamhet.

De kan då erbjuda effektiva tjänster till låga kostnader och utveckla nya intäktsströmmar. Men för att få sänkta kostnader, förbättrad synlighet, universell åtkomst samt högre produktivitet och förbättrad flexibilitet för slutanvändare behöver elnätsbolagen infrastruktur och applikationer som är flexibla och skalbara, tillgängliga, användningsbaserade, säkra och kompatibla.

Så fungerar MaaS

Datatjänster ger elnätsbolagen tillgång till IT och resurser samtidigt som de anpassar sig till förändrade krav från konsumenterna. Vilken mjukvara som helst kan erbjudas som en tjänst, till exempel CRM-, löne- och redovisningsprogram. De flesta som erbjuder Software as a Service (SaaS) hostar och underhåller system på sina egna servrar, som kunderna sedan ansluter till via internet. Men MaaS innefattar mycket mer än bara IT-tjänster. Det handlar inte bara om att tillhandahålla programvarutjänster. Det inbegriper också att ha hand om hela infrastrukturen: från produktion av elmätare till logistik och installation hela vägen till tjänster på högsta nivå.

Precis som namnet säger erbjuder Fully Managed Services mycket mer. De kan till exempel inkludera komplett outsourcing av IT-funktioner som traditionellt sett hanterats i egen regi och en hel palett av fälttjänster, till exempel:

  • Planering av utrullning/installation
  • Materialplanering för prognoser och inköp
  • Testning, konfiguration och installation av mätare
  • Underhåll och felsökning av mätare ute i fält
  • Lagerhantering
  • Felsökning av kommunikationsproblem med mätarna.

Fully Managed Services inbegriper allt som behövs från elmätare och andra enheter, kommunikationsnät, mjukvara och applikationer för hantering av mätdata till eventuella ytterligare nätdriftstjänster som företaget kan behöva.

Tydlig ansvarsfördelning och optimal resursanvändning

En av de främsta fördelarna med Managed Services är en tydlig ansvarsfördelning – i bästa fall bara en partner som ansvarar för allt. En annan fördel är optimal användning av resurser vilket sparar på kostnaderna. En enda specialiserad tjänsteleverantör kan erbjuda organisationer en ”one-stop-shop”, det vill säga en komplett lösning med bättre integration av tjänster och en överlägsen moln- och IT-infrastruktur. Här ingår även ITIL, det vill säga en samling principer för infrastruktur och applikationstjänster samt standardiserade automatiserade processer. En effektiv implementering kräver en högklassig approach till att identifiera, planera, leverera, förbättra och stöda IT-tjänster. Detta förutsätter en omfattande förståelse av ITIL. Lika viktigt är att processarkitekturen bygger på vad som sker i den fysiska världen, även om ITIL är ett utmärkt ramverk ska det alltid skräddarsys och anpassas efter de verkliga omständigheterna.

Varför ska organisationer välja en Managed Services-modell? Och ska de då överlåta sina smarta elnätstjänster till en enskild specialiserad partner, välja flera leverantörer eller köra med en inhouselösning? Det finns flera lösningar på detta problem.

Att gå från att köpa separata lösningar till Managed Services är givetvis en stor förändring som kräver ett nytt tankesätt. I stället för en mängd tekniska specifikationer över hur allt ska gå till, blir det viktigare att fråga sig vilken information och vilka funktioner som behövs för att driva affärsverksamheten effektivt. Det finns uppenbara fördelar med valet – elnätsbolagen kan koncentrera sig på kärnverksamheten samtidigt som specialiserade tjänsteleverantörer tar hand om den ständigt växande komplexiteten i framtida tekniska miljöer.

Upptäck Metering as a Service

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR