Energiayhtiöillä on tänä päivänä ennennäkemättömiä haasteita ja toisaalta myös mahdollisuuksia pyrkiessään vastaamaan asiakkaiden ja sidosryhmien kasvaviin vaatimuksiin. Vaatimusten täyttämiseksi tarvitaan älykäs, etäluettava mittausinfrastruktuuri (AMI), joka tuottaa luotettavaa ja tarkkaa dataa, tukee monenlaisia käyttötapauksia ja tarjoaa organisaatiolle käyttökelpoista tietoa toiminnan ja asiakaspalvelun optimoimiseksi. Mutta mitä sitten mittausekosysteemin rakentamisessa pitäisi ottaa huomioon? Tässä on seitsemään olennaista seikkaa, joita on syytä miettiä etäluentainfrastruktuuria rakennettaessa.
1. Tarkat lukemat verkon rajapinnasta yritykseen asti
Valitse kotitalous-, teollisuus-, toimitila- ja sähköasemakäyttöön kuhunkin ajanmukaiset IoT-varustetut sähkömittarit. Mittareiden on tuotettava reaaliaikaisesti tarkat ja luotettavat lukemat. Lisäksi mittareiden käyttöönoton tulisi olla helppoa, ja niiden tulee integroitua saumattomasti olemassa olevaan infrastruktuuriin.
2. Luotettavat, monipuoliset tiedonsiirto-ominaisuudet
Tiedonsiirto on minkä tahansa älykkään sähköverkon tai etäluentajärjestelmän keskeisimpiä osa-alueita. Olennaista on verkon hyvä kuuluvuus, nopeus ja luotettavuus. Usein saatetaan tarvita useita eri tiedonsiirtoprotokollia esimerkiksi ohjaus-, valvonta- ja tiedonkeruujärjestelmien (SCADA) ja luentajärjestelmän (HES) yhtäaikaisten yhteyksien luotettavuuden ja varmuuden takaamiseksi.
3. Monipuoliset ohjelmistoalustat
Jotta dataa voidaan käytännössä hyödyntää, tarvitaan myös monipuoliset ohjelmistoalustat, esimerkiksi luentajärjestelmä (HES) ja mittausdatan hallintajärjestelmä. Ohjelmistojen avulla mittariekosysteemiä pystytään hallitsemaan, tietoa saadaan välittömästi verkon rajapinnasta, SCADAan ja muihin järjestelmiin pystytään syöttämään dataa, saadaan työkaluja käyttöönottoihin ja paljon muuta. Ohjelmistoalustat on pystyttävä ottamaan sujuvasti käyttöön niin paikan päällä, organisaation omassa pilvessä kuin hybridiympäristössä.
4. OT- ja IT-järjestelmien tietoturva
Tietoturvan on oltava etäluentaekosysteemin ykkösprioriteetteja. Tämä tarkoittaa esimerkiksi varmoja, kryptattuja tiedonsiirtoprotokollia, turvallisia tallennusratkaisuja sekä kattavia valvonta- ja hallintaominaisuuksia. Älykäs sähköverkko edellyttää välttämättömänä infrastruktuurina niin korkeatasoista tietoturvaa kuin se käytännössä toiminnallisesti ja taloudellisesti on mahdollista. Olennaista on kattava tietoturva-arkkitehtuuri, jossa tietoturva on sisäänrakennettuna elementtinä suunnittelusta lähtien aina järjestelmien toteutukseen ja operointiin saakka. Älykkään sähköverkon tietoturvallisuus voidaan taata vain kokonaisvaltaisella toimintatavalla, joka perustuu testattuihin teollisuusstandardeihin, luotettuihin ICT- ja OT-teknologioihin ja -päätelaitteisiin sekä teknologiantarjoajien, jakeluverkko-operaattoreiden ja sääntelyviranomaisten yhteistuumin määrittelemiin tietoturvaperiaatteisiin ja -käytäntöihin.
5. Skaalattavuus
Etäluentaekosysteemin on oltava joustava ja skaalautuva, jotta infrastruktuuria pystytään kasvattamaan ja muokkaamaan muuttuvien tarpeiden mukaan. Tämä voi merkitä esimerkiksi siirtymistä pilvipalveluun, jossa ohjelmisto, infrastruktuuri ja ehkä niihin liittyvät asiantuntijapalvelutkin hankitaan ulkopuoliselta palveluntarjoajalta. Yhä useampi energiayhtiö lisää liiketoiminnan joustavuutta, vähentää teknologiariskejä ja minimoi kustannuksia palvelupohjaisten toimitusmallien avulla. Kannattaa selvittää omiin tarpeisiin ja budjettiin parhaiten sopiva palvelutaso.
6. Integrointi ja yhteentoimivuus
Etäluentaekosysteemin tulisi integroida saumattomasti koko käytössä olevaan infrastruktuuriin, mukaan lukien esimerkiksi SCADA-, HES-, laskutus- ja CIS-järjestelmät. Integroinnin tulisi olla helposti hallittavissa, ja sen tulisi antaa hyvät edellytykset hyödyntää tehtyjä investointeja. Tietoliikenneteknologian, älylaitteiden ja kuluttajaratkaisujen kehityksen myötä verkkojen yhteentoimivuudesta on tullut energiayhtiöiden IoT-toteutusten keskeisimpiä vaatimuksia. Kun tässä onnistutaan hyvin, saavutetaan monia etuja: toimitusketjuun liittyvät riskit pienenevät, vältetään toimittajariippuvuuksia, kustannuksia säästyy ja IoT-sensoreiden ja -laitteiden ekosysteemiä pystytään hyödyntämään laajemmin eri tarkoituksiin.
7. Pitkä käyttöikä ja kumppanuudet
Lopuksi kannattaa miettiä myös etäluentaekosysteemin elinkaarta. Palvelun ja järjestelmän tulisi olla pitkäikäinen: etäluettavilla mittareilla on oltava pitkä käyttöikä ja ohjelmistoalustoihin on saatava säännöllisiä päivityksiä, jotta ne tukevat uusia käyttötapauksia ja teknologioita. On tärkeää rakentaa oikeanlaiset kumppanuudet AMI-tarjoajiin, jotta heiltä saadaan pitkäjänteisesti tarvittava tuki laajalle laite-, ratkaisu- ja palvelukirjolle.
Siksi ekosysteemiä rakennettaessa on syytä varmistaa sekä mittauksen tarkkuus ja luotettavat yhteydet että monipuoliset ohjelmistoalustat ja verkon toimivuus ja tietoturva. Lisäksi tulisi varautua tulevaisuuteen ja varmistaa nykytarpeet ylittävä skaalautuvuus ja integrointimahdollisuudet, jotta AMI-järjestelmää voidaan laajentaa, kasvattaa ja kehittää tulevien tarpeiden mukaisesti. Käymällä kaikki nämä tekijät huolellisesti läpi saadaan aikaan tarpeita vastaava etäluentaekosysteemi, joka tukee organisaation tavoitteita ja tuottaa arvoa pitkälle tulevaisuuteen.