blog-background-1920px

Energian tulevaisuuteen varautuminen: ovatko verkkomme valmiita sähköautovallankumoukseen?

Tanja Mešiček
Tanja Mešiček
20. helmikuuta 2023 klo 14.42.10

ev_charger_etrel-1Olivatpa syynä sitten ympäristöhuolet, valtiovallan kannustimet ja sääntely tai kaasun hinnan nousu, liikenteen sähköistyminen kiihtyy kaikkialla maailmassa. Arthur D. Littlen raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä Euroopan teillä on yli 40 miljoonaa sähkökäyttöistä henkilöautoa.Tämä kuulostaa ympäristön kannalta hienolta uutiselta, mutta verkko-operaattorin näkökulmasta se on hälyttävä tieto. Yhtäkkinen sähkön kysyntä voi ylikuormittaa paikallisia sähkönjakelujärjestelmiä hetkellisesti ja aiheuttaa sähkökatkoja ja muita verkon vakauteen liittyviä ongelmia, kuten jännitepiikkejä ja taajuusvaihteluita, jotka voivat vaikuttaa muiden verkkoon kytkettyjen laitteiden toimintaan. 

Miten sähköautojen latauksesta aiheutuvia pullonkauloja voidaan vähentää? Kuinka voidaan varmistaa verkon vakaus ja häiriötön sähköntoimitus?

Älykkään sähköautojen latausekosysteemin kehittäminen 

Latausekosysteemistä on tullut sähköautojen yleistymisen kannalta kriittinen tekijä. Älykäs ja verkottunut latausjärjestelmä on olennaisen tärkeä, jotta sähköautojen lataus sujuu tehokkaasti ja helposti eikä kuormita sähköverkkoa liiallisesti. Monet yritykset tarjoavat ratkaisuja sähköautojen lataukseen ja latauspisteiden hallintaan. Kuitenkin harva niistä tarjoaa verkko-operaattoreille aidosti integroitua sähköautojen latausratkaisua, jossa korostuvat selkeästi kuorman hallinta verkkoon kohdistuvan kuormituksen vähentämiseksi sekä käyttäjäkokemus. Kestäviä sähköautojen latausratkaisuja tarjoava Landis+Gyr-yritys Etrel on yksi niistä. Etrel toimittaa latauspisteoperaattoreille kokonaisvaltaiset ratkaisut sähköautojen latauslaitteista latausverkon hallintaan ja on luottokumppani kaikille yrityksille, jotka haluavat sisällyttää sähköautojen latauksen palveluvalikoimaansa.

Etrelin latausratkaisut perustuvat konseptiin nimeltä interaktiivinen lataus, jossa korostuvat kuormanhallintavalmiudet eri latausverkon tasoilla autonomisesta taajuusohjauksesta paikalliseen kuormanhallintaan ja kysyntäjoustoon. 


Etrelin latauslaitteet tarjoavat monipuolisen valikoiman älykkäitä latausominaisuuksia. INCH-laturivalikoimasta löytyy sopiva vaihtoehto moniin eri ympäristöihin asuinrakennuksista julkisiin latausasemiin. Laturit voidaan kytkeä erilaisiin hallintajärjestelmiin avoimen latausaseman tiedonsiirtoprotokollan (OCPP) kautta, mutta joissakin tapauksissa niitä voidaan tukea myös paikallisesti. Modbus-integraatiot paikallisella EMS-järjestelmällä (Element Management System), ryhmittelyvalmiudet tai paikallinen automatisoitu kuorman tasapainotus Load Guardin kaltaisilla oheislaitteilla auttavat maksimoimaan paikallisesti käytettävissä olevan energian käytön ja noudattavat paikallisen verkon rajoituksia estäen verkon yhteyspisteiden ylikuormittumisen. OCEAN, Etrel-latauspisteet ja energianhallintaohjelmistot tarjoavat latauspisteisiin lisää palveluja ja kuormanhallintamahdollisuuksia. Standardoitujen protokollien (kuten OCPP tai OCPI) avulla OCEAN mahdollistaa sähköautojen latauspisteiden ja niiden käyttäjien seurannan ja ohjauksen. Näin se mahdollistaa erilaisten kytkettyjen latauslaitteiden kuormien hallinnan ja laajentaa interaktiivisen latauslogiikan verkoston muihin latureihin. Kattava API-kirjasto tarjoaa loistavan mahdollisuuden vanhojen järjestelmien integrointiin ja tiedonvaihtoon perustuvan palvelun laajentamiseen.

Sähköjärjestelmän joustavuuden lisääminen 

Toinen jakelu- ja energiayhtiöille tarjolla oleva ratkaisu on parantaa sähköjärjestelmän joustavuutta älykkäiden verkkoteknologioiden, esimerkiksi AMI-järjestelmien, kysyntäpuolen hallintaohjelmien ja reaaliaikaisen seurannan avulla. Nämä teknologiat voivat optimoida energian ja verkon käytön ja parantaa koko järjestelmän joustavuutta. Yksi esimerkki on Landis+Gyrin GridFlex-ohjausratkaisu sähköverkon hajautettujen joustavien tuotantoyksiköiden dynaamiseen ohjaukseen. Perinteisen verkkokäskyohjauksen korvaaminen uusilla viestintäteknologioilla ja avoimilla ohjelmistosovellusarkkitehtuureilla raivaa tietä uusille kysyntäjouston, kuormanhallinnan ja energian varastoinnin optimointisovelluksille. Landis+Gyrin GridFlex-ohjausratkaisu ja L540-ohjauskytkin kysyntäjoustosovelluksiin optimoi jakeluverkkoinfrastruktuurin käyttämällä G3-PLC:tä (Power Line Communications). Yhdessä pitkälle kehittyneiden algoritmien ja sähkön virtausta reaaliajassa seuraavien ja ohjaavien antureiden kanssa niiden avulla voidaan varmistaa verkon tehokkuus, luotettavuus ja vakaus ja optimoida energian kulutus. 

Kiteytettynä sähköyhtiöiden on tärkeää seurata energia-alan muutoksia ja toimia ennakoiden. Niiden kannattaa esimerkiksi varautua sähköautovallankumoukseen ja lisätä verkon joustavuutta niin, että uusiutuvia energianlähteitä voidaan hyödyntää paremmin. Näin jakeluverkko-operaattorit voivat varmistaa sujuvan siirtymän kestävämpään energiatulevaisuuteen.

 

Varaa asiantuntijatapaaminen

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit