blog-background-1920px

Grästorp Energi väljer P2P NB-IoT elmätare från Landis+Gyr vilket ger driftsäkerhet, förutsägbarhet och ett fast pris för kommunikationen

2020-feb-05 08:56:51
AdobeStock_280728188_resized

Grästorp Energi har valt Landis+Gyrs kompletta elmätarplattform Gridstream© Connect. I affären ingår E360 trefas elmätare för direktmätta anläggningar och E570 trefas industrimätare för transformatoranslutna anläggningar. Centralsystemet Gridstream AIM är placerat i ”molnet” som en SaaS-lösning (Software as a Service) och avgifterna för kommunikationen med elmätarna är fasta över 10 år. Tack vare Landis+Gyrs teknik och tjänster kan Grästorp Energi fokusera på sin kärnverksamhet och framtidsutveckling.

Grästorp Energi är ett elnätsföretag beläget på Västgötaslätten med cirka 4 300 nätanslutna kunder. I och med övergången till andra generationens smarta elmätare vill företaget stärka sin kundservice ytterligare med den senaste tekniken och tillförlitligheten som Landis+Gyrs lösning erbjuder. Detta för att själva kunna fortsätta fokusera på förstklassig och personlig kundservice med bland annat rådgivning inom energi och miljö.

Landis+Gyrs leverans till Grästorp Energi inkluderar, förutom centralsystemet Gridstream AIM, E360 och E570 elmätare med avgiften för kommunikation inkluderad i 10 år och med möjlighet till förlängning. Landis+Gyr använder Telias mobilnät för överföring av data från de smarta elmätarna. Utrullningen av det nya smarta mätsystemet hanteras av Grästorp Energi, medan hosting och underhåll av programvaran läggs ut till Landis+Gyr.

”Kommunikationen har stor betydelse för den övergripande prestandan och kostnaderna för ett AMI-system. Därför tror vi att den unika inköpsmodellen som Landis+Gyr erbjuder i Norden är mest fördelaktig för oss. Dessutom har vi verkligen förtroende för P2P-lösningen, då den erbjuder oss flexibilitet och framför allt en pålitlig kommunikation och enkelt underhåll. Vi satsar på Landis+Gyr och vi förutsätter att Landis+Gyr satsar på oss”, säger Mats R Andersson, vd för Grästorp Energi.

Övergången till nästa generations mätarteknik kräver rätt kompetens och omsorgsfull planering. P2P NB-IoT ger Grästorp Energi möjligheten att gradvis börja ersätta sin befintliga mätarinfrastruktur för att sedan kunna öka installationstakten när resurserna tillåter.

Landis+Gyrs SaaS-tjänst erbjuder elnätsföretagen minskade risker och ökad förutsägbarhet och eliminerar behovet av investeringar i servrar, hårdvara, mjukvarulicenser och databaser. SaaS låter elnätsföretagen dra fördel av specialiserade experter med kontinuerligt fokus på systemets prestanda och på IT-säkerheten. Det innebär att problem förknippade med mjukvarans tillgänglighet, säkerhet och funktion hanteras av spetskompetens så att företagen kan fokusera på optimering av sina affärsprocesser. 

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR