Färsaaret on Tanskan alainen 18 saaren muodostama 50 000 asukkaan itsehallintoalue Norjanmeren ja Pohjois-Atlantin välissä. Koska saaret ovat eristyksissä Manner-Euroopasta, sähkön tuonti on mahdotonta. Sähköautojen yleistyessä tämä merkitsee sitä, että paikallisten kuntien omistaman, 97-prosenttisesti saarten sähköhuollosta vastaavan SEV-yhtiön on rakennettava latausverkosto, joka palvelee asukkaita luotettavasti vaarantamatta kantaverkon vakautta.
SEV - saarelaisten oma sähköyhtiö
SEV on kaikkien Färsaarten kuntien omistama sähköyhtiö, joka sijoittaa suurimman osan sähkön myyntituloista sähköjärjestelmän kehittämiseen tulevien tarpeiden mukaisesti. SEV kantaa Färsaarten pääasiallisena sähköntuottajana ja ainoana verkkoyhtiönä kokonaisvastuun saarten energiahuollosta. SEV ei saarten eristyneen sijainnin vuoksi pysty ostamaan sähköä naapurimaista, joten se joutuu yksin kantamaan vastuun riittävästä sähkön tuotannosta kulutuksen mukaisesti sekä myös kantaverkon jatkuvasta vakaudesta.
Onko Färsaaret valmiina sähköautoihin?
Sähköautot sopivat lyhyiden välimatkojen vuoksi poikkeuksellisen hyvin Färsaarille, mutta niiden käyttämisessä on sähkön tuotannon pakollisen omavaraisuuden tarpeen vuoksi useita haasteita. Eristyneisyys Manner-Euroopasta merkitsi sitä, että SEV:n on pystyttävä takaamaan sähkön riittävyys lisäämättä energiariippuvuutta sekä vaarantamatta kantaverkon toimintaa. Koska sähköautojen vaatima sähköteho vaihtelee, jokaista latauspistettä on pystyttävä seuraamaan ja säätämään latauskuorman hallitsemiseksi niin, että kantaverkon häiriökestävyys säilyy koko ajan. Lisäksi latauspisteiden pitää kestää hyvin vaihtelevia sääolosuhteita, sateesta ja lumesta aina voimakkaaseen aurinkoon ja suolaisiin tuuliin.
Miten rakentaa kestävä latausverkko
Jotta färsaarelaisille saatiin luotettava sähköautojen latausverkko, SEV:n piti varmistaa latauspisteiden tehon riittävyys sekä kantaverkon häiriöttömyys. Lisäksi kaikki latauspisteet oli saatava läpinäkyvästi hallintaan. SEV:n valinta oli Etrelin latausratkaisu, jossa on huomioitu kaikki nämä näkökohdat.
- Autonominen taajuusvaste: SEV:n oli rakennettava lähes 700 julkista latauspistettä ja kaksinkertainen määrä kotilatauspisteitä heikentämättä kantaverkon vakautta. Saarten syrjäinen sijainti ja riippuvuus paikallisesta energiantuotannosta nosti Etrelin latureiden kuormanhallintaominaisuudet ja latausprofiilit erityisen tärkeiksi. INCH-latauspisteissä on Etrelin interaktiivisen latausperiaatteen mukaisesti sisäänrakennettu autonominen taajuuden säätö, jonka avulla laturi reagoi nopeasti verkon tilan muutoksiin, minimoi lataukseen tarvittavan virran ja vakauttaa verkkoa ylikysyntätilanteissa. Jos verkon tila vaihtelee voimakkaasti, taajuussäätöominaisuus antaa sähköyhtiölle mahdollisuuden tasapainottaa sähkön tarvetta paikallisen tuotannon mukaan niin, että sähkökatkot vältetään.
- Latauspisteen hallinta SEV käyttää Etrelin OCEAN-hallintaohjelmistoa latauspisteiden hallintaan ja ohjaukseen kaikkialla Färsaarilla. Kaikki yksityiset, osittain julkiset ja julkiset latauspisteet on kytketty samaan taustajärjestelmään, joten SEV pystyy tulevaisuudessa hallitsemaan verkon kuormaa alueittain ja hyödyntämään verkon joustoja pilvipohjaisen ratkaisun avulla.
- Kestävyys – Kun saman päivän aikana voi olla vesi- ja lumisadetta ja auringon paahdetta sekä suolaisia tuulia, laturin on oltava vankka ja kestävä sietääkseen olosuhteita, joissa suojaamattomat komponentit helposti vikaantuvat. Etrel INCH- ja Etrel INCH Duo -latureiden alumiinikotelointi on paitsi kestävä myös kierrätettävä, ja sen käyttöikää voidaan vastuullisesti pidentää kunnostuspalveluilla.
Energiamurroksen seuraavat askeleet
SEV:n kunnianhimoisena tavoitteena on täyttää färsaarelaisten sähkön tarve kokonaan uusiutuvalla energialla vuoteen 2030 mennessä. Sähköautoilla, joustavalla kuorman hallinnalla ja autoilijoilla on tärkeä rooli osana kantaverkolle välttämätöntä huippukuormien hallintaa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi SEV:llä on työn alla virtuaalivoimalaprojekti, jossa kaikki energiajärjestelmän keskeiset toimijat, kuluttajat mukaan lukien, tekevät yhteistyötä puhtaan ja vakaan energiahuollon takaamiseksi.