blog-background-1920px

6 intryck från Enlit Europe 2022

2022-dec-14 11:27:38

Sista veckan i november deltog vi i Enlit Europe 2022 i Frankfurt – ett stort europeiskt energievenemang som ägde rum efter FN:s klimatkonferens (COP27). Fokuset låg på människor, projekt och teknik som driver energiomställningen. Vi tog med oss ​​en hel del lärdomar från mässans många samtal, hub sessions, föreläsningar och paneler. Nedan följer en snabb överblick över våra främsta intryck. 

Enlit 2022 uppmanade tydligt till handling. Med bara sju år kvar till utsläppsmålet 2030 råder det ett brett samförstånd om att vi, trots att vi har den teknik som krävs för att omvandla energisystemet, måste förnya vårt fokus, våra ambitioner och den regulatoriska miljön. Medan flera av talarna lyfte fram krisen i Ukraina, energisäkerheten och följdeffekterna för Europa och resten av världen, talade Greg Jackson, vd för Octopus Energy, om vikten av att göra oss av med invanda tankemönster och vårt beroende av fossila bränslen. 

1. Behovet av ökad energisäkerhet

När det gäller krisen i Ukraina och dess effekter på Europa och världen över, framhöll flera talare och paneldeltagare vikten av att skydda kritisk nationell infrastruktur. Men trots att konvergensen mellan OT och IT i elnät ökar sårbarheten hos AMI-infrastruktur erkände merparten av elnätsbolagen/panelisterna att de inte är tillräckligt förberedda för att förebygga, upptäcka, skydda , minska och möta med de nya hoten i Utility 4.0-eran. En helhetslösning för nätresiliens och AMI-säkerhet saknas. Att hantera fluktuationer, störningar och avbrott samt att upptäcka och förhindra cyberhot eller driftsavvikelser för att skydda elnätet handlar om mer än bara hårdvara, kommunikation, mjukvara och molnlösningar – även tillverkningsprocesserna behöver uppmärksammas.

2.  Flexibilitet för ett allt mer dynamiskt nät

Överbelastning i elnät har blivit ett allvarligt problem i Europa allt eftersom förnybara energikällor byggs ut i en snabbare takt och elbilar för med sig nya och oregelbundna lastprofiler. Överbelastning, avbrott och problem kan uppstå när för många förnybara energikällor eller laddpunkter för elbilar ansluts till nätet utan att förbereda eller uppdatera infrastrukturen, som situationen i Nederländerna har visat.  Här kan Flexibla energihanteringslösningar vara en lösning. Louise Rullaud, chef för Distribution & Market Facilitation-teamet på Eurelectric säger att flexibilitet är ett utmärkt verktyg för nätoperatörerna eftersom de kan hantera överbelastningen utan att det kräver ytterligare energiproduktion eller ny teknik till nätet. Ifigeneia Stefanidou talade i sin hub session om hur Grid Edge-teknik kan hjälpa nätbolag att få den överblick och kontroll de behöver för att uppfylla regulatoriska krav och erbjuda en flexibel, uthållig nätinfrastruktur i dag och i framtiden.

3. Elnäten måste moderniseras och digitaliseras

För att säkerställa att elnätet inte blir en flaskhals i energiomställningen måste hela energisystemet digitaliseras för att det ska gå att utnyttja teknologier för utfasning av koldioxid fullt ut i stor skala. För att uppfylla de regulatoriska kraven och erbjuda en hållbar nätinfrastruktur behöver nätoperatörer förbättrad synlighet och kontroll genom noggranna, konkreta insikter om förbrukning, fakturering, elkvalitet, elnätstillgångarnas och nätets status samt övervakning av transformatorer, nätstationer och lågspänningsnät i stort. Därför är det av allra största vikt att bygga upp en flexibel, skalbar och driftskompatibel IoT-plattform med intelligenta ändpunkter, säker kommunikation och molnapplikationer för att garantera säker, pålitlig energiöverföring, bättre integration av förnybara energikällor och laddning av elbilar och insikter som hjälper elanvändare att hantera sin förbrukning.  Vid toppmötesintervjun talade Werner Lieberherr, vd för Landis+Gyr-koncernen, om hur smart mätning, intelligens vid nätkanten och smarta laddningsplattformar kan forma framtiden för energimobilitet och vatten.

Image preview

4. Laddning av elbilar och elnätet

I takt med den explosionsartade ökningen av laddstationer i europeiska städer behöver vi förutom att säkerställa en säker, kontrollerad och hållbar laddning av elbilar även se till att nätdriften inte störs. När vi nu bygger ut en infrastruktur som ska förse el till 130 miljoner elbilar före 2035, är det inte efterfrågan på el utan elbilsladdningens oförutsägbara karaktär som kommer att vara den största utmaningen för elnätet. Att bygga V2G-system (vehicle to grid) där smarta laddstationer låter laddoperatörer fjärrövervaka och kontrollera statusen för sina tillgångar och kundernas laddningsprocesser kommer att vara avgörande. I en hub session om elbilar och elnätet, berättade vår talare Tanja Messeck om interaktiv laddning, laddpunktssystem och managed solutions inom elbilsladdning som kan avlasta nätet.

No alternative text description for this image

5. Samarbete är avgörande

Partnerekosystem kommer att uppnå mer än organisationer som försöker gör allt själva. Ingen enskild aktör har den expertis som krävs för att omvandla hela värdekedjan. Samarbete är avgörande oavsett om det handlar om långsiktiga innovationspartnerskap med utbildningsinstitutioner, startup-partnerskap för att genomföra snabba eller mer omfattande projekt eller öppna gemensamma innovationer mellan partner eller rentav konkurrenter. 

6. Omställningen i Europa kräver regulatorisk uppbackning

För att en systematisk förändring ska lyckas måste vi samtidigt dra i politiska, ekonomiska och teknologiska spakar för att skapa rätt omställningsmiljö. Det har dock vuxit fram en energisäkerhetsklyfta mellan de europeiska målen för EU:s gröna giv och medlemsländernas nationella prioriteringar och intressen. Gapet mellan de europeiska energimålen (säkerhet och leveranstillförlitlighet, överkomlig energi, hållbarhet) och enskilda länders mål innebär att vi behöver nya sätt att synkronisera dessa mål. Vissa talare nämner bristande förvaltning som den största risken för energiomställningen och behovet av tydligare politiska ramar/instrument för att spåra framsteg eller misslyckanden i europeiska länder.

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR