Sähkö ja laatu. Varmasti meille kaikille jokapäiväisiä sanoja. Mutta miksi liittää ne tällä tavoin yhteen? Onko sanaparissa jotakin erikoista? Kyselytutkimusten mukaan huono sähkön laatu aiheuttaa eurooppalaisille yrityksille vuosittain yli 150 miljardin euron kustannukset. Toisin sanoen sähkön laatu ei ehkä ole yrityksesi ydintoimintaa, mutta se kyllä vaikuttaa ydintoimintaasi.
Kun ajatellaan sähkön laatua, ensimmäinen mieleen tuleva asia on ehkä sähkökatko. Toisin sanoen sähköä ei yksinkertaisesti tule, valot sammuvat, kaikki pysähtyy ja täysi sekasorto on päällä. No, ehkei sekasorto sentään, toivon mukaan, mutta ymmärrät varmasti pointin. Onneksi näin käy harvoin ja paljonkin on luultavasti mennyt vikaan ennen kuin ollaan tässä pisteessä.
Sähkön laadusta puhuttaessa sähkökatkot ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu. Iso, näkyvä huippu, mutta suurin osa vuoresta on piilossa pinnan alla. Vuori tarkoittaa tässä tapauksessa jännitekuoppia, jännitteen epätasapainoa, harmonisia yliaaltoja, transienttijännitteitä, välkyntää ja muita sähköverkkoa kiusaavia ilmiöitä. Nämä ilmiöt ovat piilossa, mutta niiden seurauksena voi ajan saatossa aiheutua merkittävää vahinkoa.
Seuraavassa käymme läpi viisi tärkeintä syytä siihen, miksi sähkön laadulla on väliä teollisuusasiakkaillesi.
1. Tehokkuuden varmistaminen
Yritys pyörii parhaiten, kun kaikki työkalut ja resurssit ovat toimivia ja hyvässä kunnossa, jolloin jokainen pystyy tekemään työnsä niin kuin on tarkoitus. Sähkön laatupoikkeamat voivat hidastaa työskentelyä tai jopa keskeyttää sen. Esimerkiksi jännitekuopat saattavat häiritä koneita, niin että ne käyvät hitaasti tai epätasaisesti tai jopa seisahtuvat, jolloin tarvitaan uudelleenkäynnistys. Tällöin menetetään niin tuottavia konetunteja kuin työtunteja.
2. Laitevaurioiden välttäminen
Teollisuuden laitteiden hankinta ja ylläpito vaatii usein merkittäviä investointeja. Sähkön laatuvaihtelut voivat vaurioittaa asiakkaidesi laitteita, jolloin niitä saatetaan joutua uusimaan ennen tavanomaisen käyttöiän päättymistä. Jännitteen epätasapaino, verkon harmoniset yliaallot ja transienttijännitteet voivat tarpeettomasti rasittaa laitteita, mikä myös lyhentää niiden käyttöikää. Lopputuloksena voi olla kunnossapitotarpeen kasvua tai jopa peruuttamaton laiterikko.
3. Laadun varmistaminen
Asiakkaillasi on erilaisia laatuvaatimuksia toiminnalleen, ja niillä on olennainen merkitys liiketoiminnan tuloksille. Sähkön laatupoikkeamat saattaa seurata virheellisiä tuotteita, materiaalimenetyksiä tai viivästyksiä tuotannossa. Jännitekuopat, jännitteen epätasapaino, harmoniset yliaallot tai transienttijännitteet voivat aiheuttaa koneiden virhetoimintoja tai jopa käyntikatkoksia. Niistä puolestaan seuraa laatuongelmia ja turhia keskeytyksiä, aikaa vieviä selvityksiä ja korjauksia.
4. Asiakastyytyväisyys
Asiakkaasi odottavat, että yritys pystyy toimimaan häiriöttä, niin että toimitukset sujuvat ajallaan ja laadukkaasti ja yrityksen maine pysyy hyvänä. Sähkön laatupoikkeamat saattavat häiritä koneita ja henkilöstön työtä, mikä voi johtaa tuotannon laatuongelmiin tai viivästyksiin. Toistuvista ongelmista voi seurata yritykselle jopa mainehaittaa.
5. Raha
Melkeinpä kaikkea mitataan viime kädessä rahalla. Rahalla saadaan asioita tapahtumaan ja toimimaan. Yritys tarvitsee rahaa toimintaansa, ja meistä itse kukin tarvitsee rahaa elämiseen. Tehokkuuden varmistaminen, laitevaurioiden välttäminen, laadun varmistaminen ja asiakastyytyväisyydestä huolehtiminen ovat tapoja varmistaa, että yritys on kannattava ja ihmiset saavat palkkansa. Sähkön laatu voi vaikuttaa yrityksen tulokseen ja kokonaiskustannuksiin enemmän kuin luulisi. Siksi sille kannattaa uhrata ajatus tai parikin.
Etäluenta teollisuudessa
Teollisuusasiakkaat hakevat ratkaisuja näihin haasteisiin lisäämällä energianhallinnan läpinäkyvyyttä ja ohjattavuutta. Landis+Gyr E660:n kaltaiset etäluettavat teollisuusmittarit voivat auttaa energiayhtiöitä keräämään tietoa, jonka pohjalta pystytään tekemään todellisia käytännön toimenpiteitä, eikä ainoastaan energiankulutuksen ja laskutuksen alueella vaan myös sähkön laadussa sekä verkon kunnossapidossa ja operoinnissa. Tämä auttaa jakeluverkkoyhtiöitä minimoimaan häiriöt, suojaamaan verkko-omaisuutta ja teollisuuslaitteita sekä parantamaan sähkönjakelun luotettavuusindeksejä (SAIDI/SAIFI). Samalla saadaan tarkat kulutus- ja laskutustiedot.
Webinaarissamme Industrial Metering for the IoT era käsitellään muutamia teollisuuden energiamittausten päähaasteita ja niihin tarjolla olevia ratkaisuja. Kannattaa tutustua, voit oppia lisää sähkön laatuongelmien vaikutuksista ja ehkäisystä.