blog-background-1920px

Sähköinen kokemus – Asiakasodotukset Utility 4.0 -aikakaudella

25. huhtikuuta 2022 klo 11.58.46

AdobeStock_330726176-1Sähköllä on ollut tapana kulkea vain yhteen suuntaan arvoketjua. Voimalat tuottavat sähköä, korkeajännitelinjat siirtävät sen oman kulmakunnan sähköasemalle ja ilmajohdot tuovat kotiin saakka. Tämä kaikki ennen kuin sähkö on kulkenut kuluttajan oman sähkömittarin kautta, eikä hänen ole tarvinnut muuta kuin käyttää sähköä ja maksaa laskut. Kuluttajat eivät ole juurikaan tienneet, miten sähkö heille kulkeutuu, puhumattakaan, että he olisivat tehneet asialle jotain. Asiat ovat kuitenkin muuttumassa.

Ei enää yksisuuntaista 

Nykypäivän sähköverkko on monisuuntainen, hajautettu ekosysteemi, jonka piiriin kuuluu uusiutuvaa energiaa, sähköautoja ja kuluttajia, jotka eivät enää vain kuluta sähköä vaan myös tuottavat sitä aurinkopaneeleilla ja tuulivoimaloilla. Sähkön kulutus vain kasvaa, ja yritysten on pienennettävä hiilipäästöjään ja kehitettävä toimintansa vastuullisuutta. Miten siis kuluttajille perinteisesti etäinen toimiala pystyisi tarjoamaan enemmän arvoa ja rakentamaan syvempiä suhteita?

Passiivisista kuluttajista aktiivisiksi osallistujiksi

”Mistä sähköni tulee? Kuka sen toimittaa? Milloin on paras aika ladata sähköauto? Miten voin hallita kulutustani ja pienentää hiilijalanjälkeäni? Voisinko tienata aurinkopaneelillani?” Verkko-osapuolet haluavat eroon perinteisistä passiivisista rooleistaan. Ne odottavat saavansa mitä tarvitsevat silloin kun sen tarvitsevat ilman välikäsien aiheuttamaa kitkaa, mutta lisäksi ne vaativat läpinäkyvyyttä ja vaikutusmahdollisuutta. Yhä useammat kotitaloudet ja yritykset investoivat omiin aurinko- ja tuulivoimaloihin. Tavoitteena on lisätä energiaomavaraisuutta, mutta myös saada taloudellista hyötyä ylijäämäenergiasta myymällä sitä verkkoon. Akku- ja muut energianvarastointijärjestelmät ja sähköautot kehittyvät, jolloin tuottajakuluttajista tulee sähkökauppiaita, jotka haluavat optimoida kulutuksen ja tuotannon sen mukaan, milloin se on heille edullisinta.

 

Haasteita vanhalle ja uudelle

Sääntelyviranomaiset asettavat tiukempia normeja ja rangaistuksia; sähköntoimittajan vaihtaminen helpottuu, ja ennakoimaton sähköautojen lataus ja uusiutuvan energian tuotanto lisäävät verkon epätasapainoa. Kaikkien digitalisaation, hiilineutraaliustavoitteiden ja toimintojen hajauttamisen voiman tunteneiden alojen tavoin myös energia-alaan kohdistuu yhä suurempia uudistumispaineita. Ilmastonmuutos on kaikkien huulilla, eivätkä sen vaikutukset rajoitu vain muuttuviin kansallisiin määräyksiin ja kansainvälisiin tavoitteisiin. Ihmiset kaikkialla maailmassa etsivät inspiraatiota ja mahdollisuuksia toimia ilmaston hyväksi. He eivät halua olla osa ongelmaa.

 

Uusi rooli

Jakeluverkkoyhtiöiden ja -operaattoreiden vastuulla on nykyään sähkön siirron ohella myös luotettava tiedonkulku. Niiden on tasapainotettava kulutus ja tuotanto, integroitava uusiutuvia energiamuotoja, otettava huomioon sähköautojen lataus ja varmistettava verkon turvallisuus ja tehokkuus sekä lisäksi taattava toimittajille, kuluttajille, viranomaisille ja muille osallistujille turvallinen, syrjimätön pääsy tietoon. Kuluttajien siirtyessä hyödykkeistyneestä ja keskittyneestä hiilellä tuotetusta sähköstä kohti uusiutuvia ja akkuvarastointia verkko-operaattoreiden on tulevaisuudessa panostettava uusiin tulovirtoihin, joita syntyy verkon ja kuluttajan rajapinnan (grid edge) energiapalveluista, datasta ja analytiikasta. Kulutuksesta, sähkön laadusta ja verkko-omaisuuden kunnosta tietoa tuottavat Grid Edge -ratkaisut tarjoavat energiayhtiöille merkittäviä mahdollisuuksia kilpailla uusilla energiamarkkinoilla. Verkko-operaattoreiden onkin uudistettava palveluitaan ja toiminta-mallejaan ja omaksuttava uusi roolinsa Utility 4.0 -aikakauden datakeskuksina ja markkinoiden toimivuuden edistäjinä.

Potentiaali käyttöön

Eri alojen digitalisaatio on luonut uusia mahdollisuuksia ja kovempia odotuksia kuluttajille, verkko-osapuolille ja jakeluverkkoyhtiöille. Mutta tuotantoteknologian (OT) ja tietotekniikan (IT) yhdentymisestä ja IoT-valmiista mittareista huolimatta mittareiden keräämän datan tarjoamat merkittävät hyödyt jäävät yhä hyödyntämättä jopa verkkoyhtiöiltä, loppukäyttäjistä puhumattakaan. Kulutusta, sähkön laatua ja verkko-omaisuuden tilaa koskeva toimenpiteitä tukeva tieto voi auttaa verkkoyhtiöitä parantamaan verkon resilienssiä, kannattavuutta ja määräysten mukaisuutta. Oikein toteutettuna verkon ja kuluttajan rajapinnan älykkäät ratkaisut voivat tarjota laitekohtaista tietoa kuluttajille tavalla, joka tukee kulutuksen hallintaa tietosuojasta tinkimättä. Sähkö- ja verkkoyhtiöiden on valjastettava digitalisaation voima yhä valveutuneempien kuluttajien osallistamiseen.

Yhteenveto

Digitalisaatio, OT:n ja IT:n yhdentyminen ja tiedon demokratisoituminen tukevat tulevaisuudessa kuluttajien tietoverkkojen hyödyntämistä, itsenäisyyttä ja usein aktiivista osallistumista sähköverkon toimintaan uudella energian internetin aikakaudella. Sähkö- ja jakeluverkkoyhtiöiden on siis valmistauduttava muuttuvaan rooliinsa energian arvoketjussa datakeskuksina ja markkinoiden toimivuuden edistäjinä. Tietojen käsittely pilvessä, teollinen internettekoäly ja koneoppiminen kehittyvät jatkuvasti tuoden sähköyhtiöiden ulottuville tarvittavat työkalut muutokseen kohti parempaa asiakaskokemusta ja toiminnan tehokkuutta. 

Ota yhteyttä niin kerromme, miten voit kerätä toimenpiteitä tukevaa tietoa verkon ja kuluttajan rajapinnasta koko yhtiön hyödyksi.

Lisätietoa Grid Edge -sovelluksista

Ota yhteyttä