blog-background-1920px

Falbygdens Energi redo för framtiden: AMI-lösning från Landis+Gyr garanterar långsiktig flexibilitet

2020-apr-02 13:35:00
AdobeStock_330325034_resized

Falbygdens Energi uppdaterar sitt system för mätvärdesinsamling och valde Landis+Gyrs plattform Gridstream© Connect. Lösningen inkluderar NB IoT/LTE punkt-till-punktkommunikation med elmätarna E360 och E570. Plattformen bygger på Software as a Service (SaaS) och ger Falbygdens Energi fasta kommunikationskostnader i 10 års tid med Telias mobilnät.

Falbygdens Energi är ett elnätsföretag med 17 300 kunder i Falköping med omnejd. Företaget investerar i sitt elnät för att garantera kunderna en säker elförsörjning med minimalt antal störningar. Sedan 2015 har företaget satsat starkt på att förnya och modernisera sitt elnät för att bättre tillgodose framtida krav. I framtiden kommer nätet bland annat att inkludera stöd för ökad andel av mikroproduktion, laddning av elbilar, ny teknik samt samhällets digitalisering i stort.

Landis+Gyr arbetar sedan länge med att framtidssäkra sina produkter och tjänster. Fokus ligger på digitalisering, decentralisering och minskning av koldioxidutsläpp, fenomen som påverkar såväl industrin som hela samhället. Arbetet har resulterat i nya serviceerbjudanden, inte bara utrustning utan också tillhörande mjukvara och tjänster som säkerställer att Landis+Gyrs kunder är redo för framtiden innan den är här. Med Landis+Gyrs kompletta lösning Gridstream Connect kan Falbygdens Energi även fortsättningsvis fokusera på sitt viktigaste mål – att ge kunderna en så enkel och störningsfri vardag som möjligt.

Prestandan och kostnaderna för ett AMI-system är i hög grad beroende av kommunikationstekniken. Punkt-till-punktkommunikation (P2P) innebär många fördelar för ett elnätsföretag. Det är en tillförlitlig, robust teknik med stort täckningsområde och erbjuder dessutom problemfri utrullning och enkelt underhåll med liten eller ingen installationsplanering. Samtidigt ger de fasta kommunikationsavgifterna elnätsföretaget en mer förutsägbar ekonomi.

”Landis+Gyrs enkla SaaS-modell kombinerad med flexibiliteten hos deras P2P-lösning ger oss frihet att fokusera på våra kärnprocesser. Som ett framåtblickande elnätsföretag ligger vårt fokus inte bara på nuläget utan även på framtiden. P2P-kommunikation ger oss fria händer i utrullningsfasen, men även under lösningens hela livslängd. Med Landis+Gyr kan vi vara säkra på att vi har en framtidssäker lösning.” Noona Grönlund, Falbygdens Energi

Satsningar på AMI-system är alltid långsiktiga investeringar. För företag som blickar framåt längre än 10–15 år är den flexibilitet som erbjuds av P2P en avgörande faktor. Utrullning och underhåll är enkelt med P2P, liksom byte till en ny mätargeneration när det blir aktuellt. Elmätare med P2P-kommunikation erbjuder fullständig flexibilitet utan att kräva för mycket förberedande planering.

Utrullningen av den nya smarta lösningen genomförs av installationsföretaget Relacom medan hosting av programvaran hanteras i Landis+Gyrs SaaS-miljö. Falbygdens Energi ansvarar för systemets drift och underhåll. Projektet inleds med en pilotfas i april 2020 som följs av storskaliga installationer i juni 2020.

 

Läs också:

Grästorp Energi väljer P2P NB-IoT elmätare från Landis+Gyr vilket ger driftsäkerhet, förutsägbarhet och ett fast pris för kommunikationen

Landis+Gyr levererar andra generationens AMI-lösning till Falkenberg Energi AB

Landis+Gyr tecknar stort kontrakt med E.ON Sverige 

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR