blog-background-1920px

Kuusi keskeistä viestiä Enlit Europe 2022 -tapahtumasta

14. joulukuuta 2022 klo 11.43.54

Vietimme marraskuun viimeisen viikon Frankfurtissa Enlit Europe 2022 -tapahtumassa, COP27-ilmastokokouksen jälkeen järjestetyssä merkittävässä eurooppalaisessa energia-alan tapahtumassa, jossa keskityttiin ihmisten tarinoihin, projekteihin ja energiasiirtymää tuleviin teknologioihin. Saimme eri keskusteluista, Hub-sessioista ja keynote-puheenvuoroista ja paneeleista paljon eväitä kotiin viemisiksi. Seuraavassa on pikainen katsaus mielestämme tapahtuman tärkeimpiin anteihin. 

Tämänvuotisessa Enlit-tapahtumassa esitettiin vahva vetoomus. Vuoden 2030 päästövähennystavoitteen saavuttamiseen on enää seitsemän vuotta aikaa, ja vaikka energiajärjestelmän muuttamiseen vaadittava teknologia on yleisen konsensuksen mukaan olemassa, nyt tarvitaan uutta fokusta, tahtoa ja sääntely-ympäristöä. Monet puhujista toivat esiin Ukrainan kriisin, energiavarmuuden ja näiden seurannaisvaikutukset Eurooppaan ja muuhun maailmaan. Octopus Energyn toimitusjohtaja Greg Jackson puolestaan puhui tarpeesta päästä eroon urautuneesta ajattelusta ja riippuvuudestamme fossiilisista polttoaineista.

1. Paremman energiavarmuuden tarve

Ukrainan kriisistä ja sen seurannaisvaikutuksista Eurooppaan ja koko maailmaan monet puhujat ja panelistit nostivat esiin kriittisen kansallisen infrastruktuurin suojelun tärkeyden. Vaikka verkkoteknologian OT/IT-konvergenssi tarjoaa uusia mahdollisuuksia hyökätä etäluentajärjestelmiin, useimmat sähköyhtiöt/panelistit myönsivät, etteivät ole riittävässä määrin varautuneet ehkäisemään ja havaitsemaan Utility 4.0 -aikakauden uhkia, suojautumaan niiltä ja minimoimaan niiden vaikutuksia. Kokonaisvaltainen lähestymistapa verkon resilienssiin ja AMI-järjestelmien turvallisuuteen puuttuu. Oli kyse sitten vaihtelujen, häiriöiden ja sähkökatkosten hallinnasta tai kyberuhkien tai toimintahäiriöiden ehkäisemisestä, verkon suojelu käsittää laitteiden, viestinnän, ohjelmistojen ja pilvipalvelujen lisäksi myös valmistusprosessin.

2. Verkon dynaamisuus edellyttää joustavuutta

Verkon pullonkauloista on tullut Euroopassa kriittinen kysymys, kun uusiutuvaa energiaa liitetään verkkoon yhä kiihtyvällä tahdilla ja sähköautot aiheuttavat uusia, ennalta arvaamattomia kuormaprofiileja. Jos verkkoon liitetään liian suuri määrä uusiutuvan energian lähteitä tai sähköauton latauspisteitä valmistelematta tai päivittämättä infraa, seurauksena voi olla pullonkauloja, häiriöitä ja ongelmia, niin kuin nähtiin Alankomaissa. Tässä voi olla apua joustoratkaisuista. Eurelectricin Louise Rullaud, Head of Distribution & Market Facilitation, toteaa, että jousto on verkko-operaattoreille erinomainen työkalu, sillä se auttaa hallitsemaan pullonkauloja lisäämättä verkon sähköntuotantoa tai tekniikkaa. Ifigeneia Stefanidoun Hub-session aiheena oli, miten Grid Edge -teknologiat voivat auttaa jakeluverkkoyhtiöitä saavuttamaan viranomaissääntelyn asettamien velvollisuuksiensa täyttämiseen tarvittavan näkyvyyden ja hallinnan sekä varmistamaan verkkoinfrastruktuurin joustavuuden ja resilienssin nyt ja tulevaisuudessa

3. Modernisoinnin ja digitalisoinnin tarve

Jotta verkosta ei muodostuisi teollisuuden muutoksen pullonkaulaa, energiajärjestelmä kokonaisuudessaan on digitalisoitava niin, että voidaan täysimääräisesti hyödyntää teknologioita, jotka luovat edellytykset laajamittaiselle hiilestä irtautumiselle. Verkko-operaattorit tarvitsevat parempaa näkyvyyttä ja hallintaa pystyäkseen täyttämään sääntelyvelvoitteensa ja tarjoamaan resilientin verkkoinfrastruktuurin. Tämä edellyttää tarkkaa ja käyttökelpoista tietoa kulutuksesta, laskutuksesta, sähkön laadusta ja laitteiden ja verkon kunnosta sekä muuntajien, sähköasemien ja matalajänniteverkkojen valvontaa. Siksi on elintärkeää rakentaa joustava, skaalautuva ja yhteentoimiva energiayhtiöiden IoT-alusta, joka käsittää älykkäät päätelaitteet sekä turvalliset tiedonsiirto- ja pilvisovellukset ja varmistaa turvallisen ja luotettavan energianjakelun, parantaa uusiutuvan energian ja sähköautojen latauspisteiden integrointia ja antaa kuluttajille käyttökelpoista tietoa kulutuksen hallintaan.Landis+Gyr-konsernin toimitusjohtaja Werner Lieberherr puhui huippukokouksen haastattelussa siitä, miten älykkäät mittarit, sähköverkon reunojen älykkyys ja älykkäät latausalustat voivat muokata energian liikkuvuuden ja veden tulevaisuutta.

Image preview

4. Sähköautojen lataus ja verkko

Latauspisteiden määrän räjähdysmäinen kasvu Euroopan kaupungeissa tarkoittaa, että sähköautojen turvallisen, hallitun ja kestävän latauksen lisäksi joudutaan varmistamaan myös se, että latauksesta ei aiheudu häiriöitä verkon toimintaan. Sähköautojen määrän arvioidaan nousevan 130 miljoonaan vuoteen 2035 mennessä. Kun rakennetaan infrastruktuuria tätä silmällä pitäen, verkon kannalta merkittävin haaste ei ole energian kysynnän kasvu, vaan sähköautojen latauksen huono ennakoitavuus. Avainasemassa tulevat olemaan älykkäät V2G (vehicle to grid) -ratkaisut, joiden avulla latauspisteoperaattorit pystyvät älykkäiden latauspisteiden kautta valvomaan ja ohjaamaan etänä laitteitaan ja asiakkaidensa latausprosesseja. Meiltä sähköautoihin liittyvän Hub-session puhujana oli Tanja Messeck, jonka aiheita olivat verkon kantokykyä tukevat interaktiivinen lataus, latauspisteiden hallinta ja latausratkaisujen hallintapalvelut.

No alternative text description for this image

5. Yhteistyö on avain

Kumppaniekosysteemit saavat enemmän aikaan kuin organisaatiot yksinään. Yhdenkään yksittäisen osapuolen osaaminen ei riitä koko arvoketjun muuttamiseen, joten yhteistyö on olennaisen tärkeää. Kyseessä voi olla pitkäjänteinen innovointi yhteistyössä oppilaitosten kanssa, startup-kumppanuudet projektien toteuttamiseksi nopeasti ja laajassa mittakaavassa tai avoin yhteisinnovointi kumppanien ja jopa kilpailijoiden kesken. 

6. Euroopan siirtymä kaipaa sysäystä lainsäätäjien taholta

Järjestelmätason muutos toteutuu vain, jos muutokselle luodaan otollinen ympäristö niin politiikan ja talouden kuin teknologian keinoin. Energiavarmuuden osalta Euroopan Green Deal -sopimuksen tavoitteiden ja jäsenvaltioiden kansallisten prioriteettien ja etujen välille on kuitenkin kasvanut kuilu. Euroopan energiatavoitteiden (turvallinen ja luotettava energianjakelu, kohtuuhintainen energia, kestävyys) ja yksittäisten maiden tavoitteiden eriytyminen tarkoittaa, että näiden tavoitteiden yhtenäistämiseksi tarvitaan uusia keinoja. Osa puhujista mainitsee hallinnon epäonnistumisen suurimpana energiasiirtymää uhkaavana riskinä ja tuo esiin tarpeen luoda selkeämmät poliittiset kehykset/keinot Euroopan maiden edistyksen tai epäonnistumisen seuraamiseen.

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit