blog-background-1920px

Landis+Gyr och Telia inleder samarbete inom NB-IoT för smarta elmätare

2018-okt-03 09:05:58

ThinkstockPhotos-610127984_kleinNy teknik möjliggör kostnadseffektiv robust dataöverföring från smarta elmätare till nätbolagens system och banar väg för nya innovationer i energibranschen.

Landis+Gyr och Telia har tecknat ett ramavtal om kommunikationsteknik och tjänster för smarta mätsystem baserade på NB-IoT (Narrow Band-Internet of Things). Avtalet omfattar användning av Telias mobilnät för dataöverföring från smarta elmätare i Norden och Baltikum och inkluderar NB-IoT, LTE-M och 2G/3G/4G/5G-teknik. NB-IoT kompletterar Landis+Gyrs breda kommunikationsportfölj som även inkluderar det senaste inom PLC- och RF-teknik. Företaget kan därmed erbjuda en optimal lösning för alla kundbehov.

NB-IoT är en LPWAN-teknik (Low Power Wide Area Network) optimerad för IoT-kommunikation som utnyttjar det befintliga 4G/LTE-nätet. Tekniken möjliggör kostnadseffektiv och tillförlitlig dataöverföring från smarta elmätare till nätbolagens centralsystem och andra system. NB-IoT har alla fördelar med mobil punkt till punkt-kommunikation med betydligt lägre kostnader och bättre täckning jämfört med tidigare mobila teknologier. Bättre signal inne i byggnader gör det även möjligt att nå elmätare i källare två våningar under marken. NB-IoT är en standardiserad teknik som kan tillgodose många kommunikationsbehov genom att möjliggöra interoperabilitet mellan olika enheter och operatörer.

Telias NB-IoT nätverk täcker idag alla de nordiska länderna. I exempelvis Sverige är den geografiska täckningen 95 procent och befolkningstäckningen 99,5 procent. Landis+Gyr har en hög standard på både kvalitet och säkerhet och kommer att lansera sina första smarta enheter med stöd för NB-IoT i början av 2019 efter att den pågående integrationsfasen och fälttesterna har slutförts.

Landis+Gyrs Nordenchef Sami Kurunsaari ser fram emot samarbetet med Telia och förutspår betydande fördelar för nordiska nätbolagskunder som just nu förbereder sig inför nästa generation av smarta elmätare. ”Vi är övertygade om att vi tillsammans med Telia, en ledande teleoperatör på den nordiska marknaden, kommer att kunna erbjuda våra kunder kommunikationslösningar som inte bara tillgodoser deras behov i fråga om kostnadseffektivitet och säkerhet, utan även bidrar till nya innovativa användningsfall i framtiden.”

Björn Hansen, Head of Enterprise and Public IoT på Telia Division X är inne på samma linje: ”Det är en glädje att få välkomna Landis+Gyr till Nordens och Baltikums största NB-IoT-nät. Partnerskapet ger oss insikter i energibranschen och vi ser en stark potential för nya tjänster som bygger på NB-IoT. Vi vill i samarbete med Landis+Gyr hjälpa nätbolagen att få ut det mesta möjliga av sina smarta mätdata.

Läs mer om Telia: www.teliacompany.com

Ta kontakt

SORTERAT EFTER ÄMNE

Alla inlägg

SENASTE ARTIKLAR

POPULÄRA ARTIKLAR