blog-background-1920px

CU-L52: uusi tiedonsiirtomoduuli jatkaa laitekannan elinkaarta

15. huhtikuuta 2019 klo 14.28.19

l52-blog-article-2Suurin osa teollisuuden ja muiden isojen kulutuskohteiden sähkömittareista hyödyntää tiedonsiirrossa teleoperaattoreiden tarjoamia mobiiliteknologioita. Teknologiat kehittyvät ja operaattoreiden palvelut muuttuvat, ja tiedonsiirron toimivuuden varmistamiseksi sekä uusimman teknologian mahdollisuuksien hyödyntämiseksi myös Landis+Gyr uudistaa tuotevalikoimaansa.

Valmistaudu tulevaisuuteen

Keskusteluissa mobiiliteknologioista odotetaan jo innolla, mitä 5G tuo tullessaan. Älykkään mittauksen alalla muutokset tapahtuvat vasta kun uudet standardit ovat vakiintuneet, mutta suuntaus on selvä. Jos verrataan 4G LTE -tiedonsiirtoteknologiaa vanhoihin ratkaisuihin, kuten GPRS:ään, hyödyt ovat ilmeisiä: tehokkaampi tiedonsiirto, parempi turvallisuustaso sekä tehokkaampi asiakkaan todennus ja tietojen salaus. Kaiken tämän mahdollistaa langaton, tulevaisuudenkin vaatimuksiin vastaava 4G-yhteys.

GPRS-teknologiaan perustuva 2G-verkko on usein yhä ykkösvaihtoehto laitteiden välisessä tiedonsiirrossa, ja teollisuuden prosessit ovat pitkälti riippuvaisia siitä. Monessa maassa verkko-operaattorien tukema vakaa ja luotettava 2G-verkko on kuitenkin tulossa tiensä päähän, ja monet eurooppalaiset maat suunnittelevat Pohjois-Amerikan sekä Aasian alueen vanavedessä aloittavansa 2G-verkkojen saattohoidon. Esimerkiksi Sveitsissä operaattorit aloittavat 2G-verkkojen vaiheittaisen alasajon jo kuluvana vuonna.

Kaikilla Euroopan mailla ei kuitenkaan vielä ole selkeitä suunnitelmia 2G-verkkojen tulevaisuudelle, ja jotkut suunnittelevat pitävänsä ne toiminnassa vähintään vuoteen 2025 asti, koska monet vanhoista laitteiden välisistä M2M- ja IoT-ratkaisuista käyttävät 2G:tä. Palveluntarjoajista pitkälti riippuvaisten energiayhtiöiden on kuitenkin valmistauduttava päivittämään tiedonsiirtoinfraansa rajoittaakseen riskejä, jotka liittyvät 2G-palveluiden kustannus- ja palvelutason muutoksiin.

 

Miten päivittää tiedonsiirto

Landis+Gyrin uusi tiedonsiirtomoduuli CU-L52 auttaa energiayhtiöitä säilyttämään riippumattomuutensa ja joustavuutensa huolimatta televiestintäalan muutoksista. CU-L52 on suunniteltu toimimaan pitkälle tulevaisuuteen. Se on kehitetty ensisijaisesti 4G LTE -verkkoon mutta toimii myös 2G-verkossa. CU-L52 tukee siis yhä esimerkiksi CSD-tekniikkaan (Circuit Switched Data) perustuvia datapuheluita – sillä edellytyksellä, että teleoperaattori tukee kyseistä tekniikkaa 2G-verkossa.

CU-L52 on myös vaivaton tapa päivittää tiedonsiirto. Moduuli voidaan asentaa nykyisin käytössä oleviin sähköenergiamittareihin, esim. E650 tai E850 -laitteisiin, joten niitä ei tarvitse vaihtaa uusiin. Näin voidaan jatkaa mittareiden elinkaarta ja hyötyä 4G LTE Cat-1 -tekniikan eduista. Muihin LPWAN-teknologioihin verrattuna LTE Cat-1 on toimivaksi todettu ratkaisu IoT-sovelluksiin ja laajalti käytössä, mikä tekee siitä turvallisen valinnan tiedonsiirtoon.

 

Lue lisää

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit