blog-background-1920px

Energistä draivia energia-alan kasvuyritysten toisessa sparrauspäivässä

22. kesäkuuta 2017 klo 8.51.15

Energia-alan yrityksille suunnatun kasvuohjelman, Energia-alan Kasvupolun, lupaavimmaksi kasvajaksi on Kasvu Openin sparrausprosessin jälkeen valittu BroadBit Batteries Oy Helsingistä. Kunniamaininnan sai Finno Energy Oy Lahdesta. Yritykset etenevät valtakunnallisiin jatkosparrauksiin ja finaaliin, jossa valitaan Suomen parhaat kasvuyritykset Startup- ja Start again -sarjoissa. 

Energia-alan kasvupolku kokosi tänä vuonna yhteen 15 energia-alan startup-yritystä tai jo pidempään alalla toiminutta, liiketoimintaansa uutta vauhtia hakevaa kasvuyritystä. Kasvupolun kiitoratapäivien kautta yritykset saavat arvokasta palautetta ja sparrausta omasta liiketoiminnastaan ja sen kasvutavoitteista. Tapahtuma tarjoaa yrityksille myös mahdollisuuden löytää liiketoimintaa aidosti tukevia kumppanuuksia, alan asiantuntijoita sekä rahoitusmahdollisuuksia, unohtamatta verkostoitumista muiden kasvuyritysten kanssa. 

kasvuopen3_resized.jpg

Kasvusuunnitelmat kirkastuvat sparrauksissa

Toinen kiitoratapäivä starttasi ensimmäisen kiitoratapäivän palautteen perusteella hiotuilla pitcheillä, joilla yritykset avasivat liiketoimintaideaansa lyhyeen hissipuheeseen tiivistettynä. Pitchien jälkeen jokainen yritys pääsi jälleen sparraamaan liiketoimintaideaansa ja kasvutavoitteitaan eri asiantuntijoiden kanssa viiden, 45 minuutin pituisen session aikana. Landis+Gyriltä kasvuyrityksiä olivat tällä kertaa sparraamassa mylläreinä toimineet, ohjelmistojen ja ratkaisujen tuotehallinnasta vastaava Sami Hakala, markkinointipäällikkö Kati Pesola ja tuomariston puheenjohtajana toiminut, Landis+Gyrin palveluliiketoiminnasta sekä partnerimyynnistä vastaava Tuukka Toivonen.

Kasvupolulle osallistuvat yritykset olivat tänäkin vuonna liikkeellä hyvin erilaisilla ideoilla, ja päivän aikana kuultiin sekä jo pidemmälle kehittyneempiä pitchejä että vielä suuntaa hakevia ideoita ja yrityksiä. Kiitoradalle osallistuneiden yritysten valinnassa erityisiä painopisteitä tänä vuonna olivat: uutuusarvo kasvusuunnitelmassa, skaalautuvuus ja kansainvälinen kasvupotentiaali sekä tiimin kyky ja osaaminen.

Kunniamaininnan saaneen Finno Energyn Timo Erämaa ja voittajayritys Broadbit Batteriesin David Brown jatkavat Kasvu Openin finaaliin.

Kunniamaininnan saaneen Finno Energyn Timo Erämaa ja voittajayritys Broadbit Batteriesin David Brown jatkavat Kasvu Openin finaaliin.

Voittajayrityksillä valtava potentiaali kansainvälisillä markkinoilla

Voittajayritys, vuonna 2015 perustettu BroadBit Batteries Oy, kehittää energiatiheitä metallisia natriumakkuja, jotka haastavat perinteiset litiumioniakut muun muassa alhaisemmilla raaka-ainekustannuksilla ja kestävyydellä. Kunniamaininnan sai vuonna 2013 perustettu Finno Energy Oy, joka kehittää pulssiturbiinia. Se toteuttaa uutta, termodynaamisesti tehokkaampaa Humphrey-prosessia, jonka avulla on mahdollista saavuttaa korkea sähköhyötysuhde jo pienissäkin turbiineissa.

"Voittajayrityksen tuotteen potentiaali on valtava, ja se sisältää aikamoisen innovaation, jossa hyödynnetään sellaisia raaka-aineita, joita muut eivät ole aiemmin käyttäneet vastaavalla tavalla. Myös Finno Energy on liikkeellä todella innovatiivisella tuotteella: historian havinoista on kaivettu energiantuotantoprosessi, jota on innovoitu eteenpäin. Molemmilla yrityksillä on todella suuri potentiaali varsinkin kansainvälisillä markkinoilla", Tuukka Toivonen hehkuttaa voittajayrityksiä.

Broadbit Batteriesin toimitusjohtaja David Brown kiitteli päivän aikana käytyjä keskusteluita ja tapahtumaa erityisesti uusien kontaktien luomisessa. Voittajayrityksen lailla syksyllä pidettävään finaaliin pääsevä Finno Energyn Timo Erämaa oli myös vakuuttunut päivän annista: "Hieno fiilis! Päivän aikana tuli paljon hyviä ohjeita ja neuvoja. Syksyn tapahtumaan mennessä monet asiat ovat jo paljon pidemmällä".

Kisa huipentuu Kasvu Open Karnevaaliin lokakuun lopussa

Myös järjestäjän näkökulmasta kiitoratapäivät olivat onnistuneita ja tarjosivat paljon hyviä keskusteluita ja mielenkiintoisen katsauksen energia-alan startup-kenttään. Kasvu Openin Kasvupolkuja jo pidempään järjestäneen Kasvun Roihun perustaja Nina Rautiainen kiittelee erityisesti osallistuvien yrityksien panostusta ja intoa tapahtumaan: "Tässä todellakin pääsee näkemään pitchien kehittymisen kiitoratapäivien välillä. Mitä enemmän firmat tekevät työtä saadun palautteen perusteella, sitä enemmän he myös saavat tästä kokemuksesta." 

Tuomariston jäsenet Perttu Lahtinen (Helen), Vesa Riihimäki (Nordea) ja Tuukka Toivonen (Landis+Gyr) onnittelevat voittajayritysten Finno Energyn Timo Erämaata ja Broadbit Batteriesin David Brownia.

Tuomariston jäsenet Perttu Lahtinen (Helen), Vesa Riihimäki (Nordea) ja Tuukka Toivonen (Landis+Gyr) onnittelevat voittajayritysten Finno Energyn Timo Erämaata ja Broadbit Batteriesin David Brownia.

Entäpä minkälaisia ajatuksia päivästä jäi mylläreinä toimineille Landis+Gyrin Sami Hakalalle ja Tuukka Toivoselle? "Mukana olevilla yrityksillä oli todella energinen draivi päällä ja kaikesta huokui tekemisen meininki", Sami kertoo toisen kiitoratapäivän tunnelmista. Jatkoa silmällä pitäen myllärit painottivat toisen kiitoratapäivän päätteeksi erityisesti yksinkertaisesti selitettävän arvolupauksen tärkeyttä, josta myös Sami oli samoilla linjoilla: "Kaiken ydin on siinä, kuinka hyvin asiakastarve ymmärretään ja mitä sen perusteella asiakkaalle arvolupauksena tarjotaan. Tämä sitten paketoidaan mahdollisimman yksinkertaiseksi ja ymmärrettäväksi tarinaksi asiakkaalle".

Tuukka toteaa vuorostaan, että kiitoratapäivien keskustelut antoivat paljon myös mylläreille: ”Mukana olevien yritysten silminnähtävä innostus tuo energiaa myös itselle. On myös hienoa, että me yrityksenä pääsemme tukemaan uusia toimijoita oman kokemuksemme ja verkostojemme avulla. Suomalaisesta energia-alan osaamisesta tehdään kansainvälinen menestystarina juuri Kasvu Openin kaltaisten tapahtumien, erilaisten toimijoiden yhteistyön sekä innovatiivisen ajattelun avulla.”


Energia-alan Kasvupolku huipentuu Kasvu Openin finaaliin 25.-26.10.2017 Jyväskylässä. Finaaliin pääsee kaikkiaan 100 yritystä eri Kasvupoluilta, joita järjestetään tänä vuonna eri toimialoilla ja alueilla yhteensä 27.

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit