blog-background-1920px

Tanskalainen Vores Elnet ottaa käyttöön Landis+Gyrin uutta etäluentateknologiaa

17. toukokuuta 2021 klo 17.32.55

featured image vores elnetVores Elnet, yksi Tanskan isoimmista jakeluverkkoyhtiöistä, on ottamassa merkittävän askeleen kohti toimivaa IoT-infrastruktuuria päivittämällä nykyisen etäluentaratkaisunsa (AMI) ja siirtymällä point-to-point -teknologiaa (P2P) hyödyntäviin kotitalousmittareihin.

Vores Elnetillä on yli 200 000 asiakasta ja 160 000 mittapistettä Fynin saarella. Vores Elnet, suomeksi ”meidän sähköverkkomme”, on asiakkaiden omistuksessa oleva osuuskunta. Yhtiö operoi pienjännite- ja keskijänniteverkkoja ja on vuosien mittaan investoinut merkittävästi verkkojensa uusimiseen ja modernisointiin tulevia vaatimuksia ennakoiden.

Vores Elnet on käyttänyt 15 vuoden ajan Landis+Gyrin etäluentaratkaisua. Sitä on vuosien mittaan jatkuvasti päivitetty uusilla laite- ja ohjelmistoversioilla sekä ottamalla käyttöön kehittyneempää PLC-tiedonsiirtoteknologiaa. Nyt ensimmäisen sukupolven etäluettavat mittarit lähestyvät käyttöikänsä loppua, joten oli aika harkita kattavampaa ratkaisupäivitystä ja ottaa käyttöön uutta teknologiaa.

Landis+Gyr toimittaa Gridstream AIM ratkaisun yhtiön 160 000 mittapisteelle. Ensimmäiset 80 000 sähkömittaria toimitetaan 10 kuukauden kuluessa. Etäluettavien E360 LTE -mittareiden asennukset hoitaa Vores Elnetin yhteistyökumppani. Gridstream AIM:n luentajärjestelmä (Head End System, HES) varmistaa osaltaan luotettavaa reaaliaikaista, 15 minuutin välein tapahtuvaa kulutuslukemien, tapahtumatietojen ja sähkön laatutiedon lukua.

Varaudumme tuleviin vaatimuksiin valitsemalla uusinta teknologiaa, luotettavan toimittajan, E360-mittarit ja LTE- tiedonsiirron. Olemme tehneet yhteistyötä Landis+Gyrin kanssa jo vuosia ja odotamme innolla, että pääsemme kehittämään nykyaikaista mittausinfrastruktuuria, tehostamaan toimintaa ja kehittämään asiakaspalveluamme”, sanoo Vores Elnetin asennustoiminnasta ja mittariteknologiasta vastaava Stig K. Bøgelund.

 

Asennukset käynnissä täydellä teholla

 

Vores Elnet asentaa tällä hetkellä uusia laitteita täydellä teholla. Fynin saarella asennetaan viikoittain noin 2 500 etäluettavaa Landis+Gyr E360 LTE -sähkömittaria. LTE -teknologia osoittaa tässä vahvuutensa: käytännössä kaikki mittarit pystyvät muodostamaan vakaan yhteyden etäluentajärjestelmään heti asennuksen jälkeen, ilman virheiden korjaamista. Ja mikä tärkeintä, tiedonsiirto on luotettavaa myös käytön aikana.

Valmiiksi konfiguroidun LTE M1 -yhteyden lisäksi Landis+Gyr E360 -mittareissa voidaan käyttää myös NB-IoT-yhteyttä. Tämä kakkoskanava on varayhteys: jos M1-yhteys on heikko tai katkeaa kokonaan, mittari siirtyy automaattisesti käyttämään NB-IoT-yhteyttä.

P2P -teknologia mahdollistaa vapaan asennustahdin ja riippumattomuuden muiden läheisten mittareiden asennuksesta, verraten P2MP -teknologioihin PLC ja RF-Mesh, joissa tarvitaan riittävä määrä asennuksia toistotoiminnallisuuden hyödyntämiseksi. P2P ei vaadi asennusten erillistä alueellista suunnittelua ja keskinäistä riippuvuutta käyttöpaikkojen välillä esimerkiksi sisäänpääsyn sopimisen synkronointia suhteessa muihin saman alueen asiakkaisiin.

Perusteelliset valmistelut – tehokas toteutus


Vores Elnet ja Landis+Gyr ovat suunnitelleet siirtymisen uuden sukupolven AMI-teknologiaan huolellisesti tiiviissä yhteistyössä. Vores Elnet varmisti hankkeen sujuvaa starttia heti alusta lähtien hyödyntämällä alkuvaiheessa Landis+Gyrin projektinhallintapalveluita. Järjestelmän rakenne, projektisuunnittelu ja yksityiskohtaiset konfiguroinnit määriteltiin Landis+Gyrin projektipäällikön johdolla. Tällä hetkellä projekti on Vores Elnetin osaavan oman henkilöstön johdossa ja Landis+Gyrin henkilöstö on siirtynyt taustalle, tukirooliin.

Heti alussa tehtiin tärkeä päätös: käytössä olevaan AMI-järjestelmäympäristöön tehdään muutoksia ja koko laiteinfrastruktuuri siirretään uuteen HES -järjestelmään sitä mukaa kun mittareiden asennus etenee. Koska Landis+Gyrin AIM-järjestelmän HES- ja mittaustiedon hallinta (MDM) -toiminnot on kokonaisuudessaan integroitu keskenään ja koska MDM ei muutu, siirto ei vaikuta päivittäiseen käyttöön – käyttäjän näkökulmasta AMI-käyttöliittymä pysyy samanlaisena.

Elokuuhun 2021 mennessä toimitetaan ja asennetaan kaikkiaan 80 000 mittaria.

Olemme ylpeitä kumppanuuden jatkumisesta Vores Elnetin kanssa. Tämä projekti on hyvä esimerkki siitä, miten hyödynnämme johtavaa teknologiaamme yhdessä tulevaisuuteen suuntautuvien asiakkaidemme kanssa. Lisäksi P2P -järjestelmä tarjoaa kiistattomia etuja helppojen asennusten ja kustannustehokkaan käytön muodossa”, sanoo Landis+Gyrin Tanskan myyntijohtaja Kjeld Gade.

E360 on lukuisien sähköyhtiöiden valinta niin Sveitsissä kuin Pohjoismaissa. Yksi tyytyväisistä asiakkaista on E.ONin Ruotsin-yksikkö. Nopeasti yleistyvät langattomat LTE M1- ja NB-IoT-tiedonsiirtoteknologiat ovat kustannustehokkaita, kuuluvuudeltaan erinomaisia ja laiteintegroinnin kannalta tehokkaita ratkaisuja.

E360-mittareiden toiminnallisuus myös kasvaa jatkuvasti. Seuraavissa versioissa tiedonsiirtoratkaisuja optimoidaan entisestään datan ja tapahtumien push-toiminnoilla. Mukaan tulee tuki myös veden, kaasun ja lämmön mittaukseen, ja kaikkiin uusiin E360-mittareihin tulee saataville sähkön laatudiagnostiikka. Uudet toiminnot toimitetaan suoraan tehtaalta tulevien uusien mittareiden lisäksi langattomina päivityksinä myös jo asennettuihin Vores Elnetin E360-mittareihin.

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit