blog-background-1920px

Etäluettavien mittareiden käyttöönotto IT-haasteena

8. huhtikuuta 2021 klo 9.50.42

AdobeStock_235437333Kun verkkoyhtiö ottaa käyttöön etäluettavat mittarit, muutos vaikuttaa toiminnan kaikkiin osa-alueisiin: energian toimitukseen, verkkotoimintoihin, mittausten luentaan, asiakaspalveluun, laskutukseen. Jotta älykkäästä infrastruktuurista saataisiin kaikki hyöty irti, näitä oheisprosesseja palveleva IT-arkkitehtuuri on suunniteltava huolellisesti ennen etäluentajärjestelmän (AMI) käyttöönottoa. Tietojärjestelmillä on olennainen rooli myös etäluettavien mittareiden asennuksissa: pahimmillaan IT hidastaa niitä ja parhaimmillaan antaa lisävauhtia.

Jokaisen jakeluverkkoyhtiön prosessit ovat omanlaisensa – eikä kahta täysin samanlaista IT-infrastruktuuria löydy mistään. Järjestelmäympäristöjen suunnittelu on tyypillisesti lähtenyt kunkin toimijan erityisvaatimuksista, ja orgaanisen kehityksen tuloksena on syntynyt yleensä varsin toimivia mutta myös erittäin monimutkaisia kokonaisuuksia. Etäluettaviin mittareihin ja älykkääseen verkkoteknologiaan siirryttäessä mukaan tulee myös uusia järjestelmiä, jotka on sovitettava olemassa olevaan arkkitehtuuriin.

Mittausdata palvelee monia prosesseja, minkä vuoksi etäluenta- eli AMI-ohjelmiston rooli ja integrointi yrityksen muihin tietojärjestelmiin tulisi suunnitella riittävän varhain, hyvissä ajoin ennen käyttöönottoa. Minkälainen järjestelmä on nyt ja minkälaiseen arkkitehtuuriin tähdätään tulevaisuudessa? Miten käyttöympäristön odotetaan kehittyvän – miten data palvelee tämän päivän ja huomisen liiketoimintatarpeita? Pitkällä aikavälillä järkevä ratkaisu säilyttää toimivuutensa läpi älykkäiden laitteiden koko elinkaaren, asennuksista käyttöön, päivityksiin ja lopulta niiden uusimiseen saakka, vuosien käytön jälkeen.

IT-ympäristöllä on iso merkitys heti etäluentajärjestelmän käyttöönottovaiheessa. Jos etäluentaohjelmisto, asiakastietojärjestelmät ja kenttätyönohjaus järjestelmät pystytään integroimaan tehokkaasti, kenttäasennusten suunnittelusta ja seurannasta tulee helppoa. Asennussuunnittelijat saavat ajantasaisen tiedon kenttätöiden edistymisestä, sekä mittarin ja järjestelmän välisen tiedonsiirron toimivuus pystytään tarkistamaan saman tien jo asennuskäynnin yhteydessä. Asiakaskäyntien tehokkuus ja nopea reagointi kaikenlaisiin muutoksiin on lisäksi omiaan parantamaan asiakaskokemusta. Asennusten tehokkuus vaikuttaa myös merkittävästi käyttöönoton kokonaiskustannuksiin ja asiakastyytyväisyyteen. Järkevillä teknologiavalinnoilla tuloksia voidaan parantaa olennaisesti.

Mitä enemmän jakeluverkkoyhtiön IT-ympäristössä on omia, yrityskohtaisia ratkaisuja, sitä tärkeämpää on käyttää älykkään mittausjärjestelmän integrointiin avoimia standardeja ja rajapintoja. Landis+Gyrin etäluentaohjelmiston rajapinnat ovat nimenomaan avoimia ja kaikkien IDIS-mittareiden kanssa yhteensopivia. IDIS-protokolla on kaikkein laajimmin yhteensopiva tiedonsiirtomalli. Näin luodaan tekniset perusteet mittareiden käytännön toimivuudelle kenttäolosuhteissa. IEC-61968-9-rajapinta ja Landis+Gyrin sisäänrakennettu asiakaskohtaisten rajapintojen integrointisovellus varmistavat joustavat järjestelmätason integroinnit. Tämän pohjalta pystytään rakentamaan verkkoyhtiön yksilölliset tarpeet huomioiva ratkaisu. Mutta lopulta teknologia on vain kolikon toinen puoli.

Kaikkien etäluentajärjestelmän käyttöönottoa suunnittelevien yhtiöiden tulisi varmistaa, että ratkaisu pystyy vastaamaan viranomaissääntelyn, asiakkaiden ja liiketoimintatarpeiden muutoksiin pitkälle tulevaisuuteen. Tähän ei kuitenkaan aina ole riittävää tietämystä ja resursseja. Silloin tarvitaan kokenut yhteistyökumppani, joka pystyy toimittamaan avointa, joustavaa teknologiaa ja neuvoo myös käytännön asioissa.

Ammattimaisia tukipalveluja


Kun valitset Landis+Gyrin AMI-yhteistyökumppaniksi, voit luottaa siihen, että käytössäsi on ammattitaitoista tukea etäluentajärjestelmään liittyvän IT-infran suunnittelussa. Projektinhallintapalvelumme tarjoavat näihin tarpeisiin esimerkiksi ohjelmistointegrointien asiantuntemusta. Tarvittaessa siirrämme puolestasi nykyisen järjestelmän sisällön uuteen ympäristöön. Jos valintasi on Software as Service- (SaaS) tai Metering as Service (MaaS), sopimus sisältää aina myös ohjelmistointegrointien ja migraatioiden suunnittelun ja toteutuksen Landis+Gyrin johdolla.

Jakeluverkkoyhtiö löytää oikeat valinnat laajasta mahdollisuuksien kirjosta vastaamalla muutamaan keskeiseen kysymykseen:

      • Millaiseksi näet etäluentajärjestelmän roolin kehittyvän IT-ympäristössä kokonaisuutena?
      • Mihin prosesseihin dataa käytetään?
      • Minkälaista mittausdataa liiketoimintaprosesseihin tarvitaan?
      • Miten varmistetaan, että IT-arkkitehtuurissa on riittävästi kasvun varaa mittaustarpeiden muuttuessa?
      • Minkälaista osaamista itsellä on etäluentajärjestelmän arkkitehtuurisuunnitteluun ja toteutukseen?
      • Voitaisiinko etäluentaympäristöä operoida kannattavammin ulkoistamalla IT-ympäristön investointikustannuksia käyttökustannuksiksi?

Landis+Gyr pystyy varmistamaan, ettei IT muodostu pullonkaulaksi, vaan siitä saadaan vahva vipu onnistuneeseen käyttöönottoon ja tehokkaaseen AMI-operointiin.

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit