blog-background-1920px

Helsinkiin akkukäyttöinen BESS-sähkövarasto

26. tammikuuta 2016 klo 10.52.29

Helen_Suvilahti2015.jpgLandis+Gyr ja Toshiba toimittavat Pohjoismaiden suurimman energian varastointijärjestelmän Helen Oy:lle, joka on yksi Suomen suurimmista energiayhtiöistä. Helen käyttää Toshiban 1,2 megawatin akkukäyttöistä sähkövarastoa (BESS) pilottikokeessa testatakseen, millaisia mahdollisuuksia akkuteknologia tarjoaa älykkään verkon ympäristössä ja millaisia uusia liiketoimintamalleja sen pohjalta voidaan kehittää.

Helenin tytäryhtiö Helen Sähköverkko toteuttaa pilottihankkeen yhdessä kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa. Projektin painopisteenä on akkuteknologian soveltaminen älykkäässä verkkoympäristössä, ja sillä on kaksi päätavoitetta. Hankkeessa tutkitaan ja testataan akuston käytön optimointia. Lisäksi selvitetään akkuihin varastoidun energian markkinaehtoista hinnoittelua ja siihen nojaavia liiketoimintamalleja. Sähkövarasto rakennetaan Helsingin Kalasataman alueella sijaitsevan Suvilahden aurinkovoimalan yhteyteen ja liitetään osaksi Helenin kehittämää älykästä energiajärjestelmää. Laitos valmistuu kaupallista käyttöä varten kesällä 2016.

 Lataa englanninkielinen case study tästä 

 

Tarjouskilpailun jälkeen Helen valitsi Landis+Gyrin toimittaman Toshiban järjestelmän toimivaksi osoittautuneen teknologian ja kilpailukykyisen hinta-laatusuhteen perusteella. Muita olennaisia valintakriteerejä olivat tarjotun ratkaisun nopeat lataus- ja purkuajat sekä akkukennostojen pitkä käyttöikä.

Sähkövarasto parantaa kantaverkon vakautta

Uusiutuvia energianlähteitä hyödyntävän hajautetun tuotannon integrointi nykyisiin jakeluverkkoihin on teknisesti haastavaa. Perinteinen sähkönjakeluverkko on suunniteltu ja perustuu siihen, että virta siirtyy suurjänniteverkoista pienjänniteverkkoihin. Laajamittainen hajautetun tuotannon operointi ja kytkeminen verkkoon muuttaa sähköverkon ominaisuuksia monin tavoin. Verkon vakauden ylläpito dynaamisessa ympäristössä vaatii uusia työkaluja. Akkukäyttöinen sähkövarasto tarjoaa ratkaisun näihin haasteisiin.

Suvilahden sähkövaraston nimellisteho on 1,2 megawattia ja sen kapasiteetti 677 kilowattituntia. Toimitus sisältää runsaat 13 000 SCiB™-litium-ionikennoa käsittävän varsinaisen akkujärjestelmän lisäksi ohjausjärjestelmän, kaksi invertteriä sekä muuntajan. Akkukennostot toimittaa Toshiba, ja toimituksen hallinnasta vastaa Italiassa toimiva Toshiba Transmission & Distribution Systems, joka on Toshiba-konsernin sähkövarastojen ja älykkään verkon järjestelmien osaamiskeskus Euroopassa.

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit