blog-background-1920px

Praha säästää sähköä mutta ei valoa

6. kesäkuuta 2018 klo 10.19.53

ThinkstockPhotos-503762486_kleinKuvittele ikivanha kaupunki iltahämärissä. Kello 19.30 valaistaan 900-luvulta peräisin olevat rakennukset. Kolme minuuttia myöhemmin syttyvät valot 1000-luvulla rakennettuihin taloihin ja näin edetään vuosisata kerrallaan aina siihen asti, että uusimmatkin talot on valaistu ja koko kaupunki kylpee valossa. Landis+Gyrin teknologian avulla tämä on ollut todellisuutta Tšekin tasavallan pääkaupungissa Prahassa viime vuoden lopusta lähtien.

Landis+Gyr on tehnyt menestyksellistä yhteistyötä prahalaisen verkkoyhtiön PRE a.s:n kanssa, jotta katujen, suojateiden ja historiallisten rakennusten valaistukseen saadaan yllätyksellistä näyttävyyttä samalla, kun lisätään energiatehokkuutta. Tämän valaistuksenohjauksen mahdollistaa Landis+Gyrin S650-mittari, jolla hallitaan 1 500 käyttökohteen älykästä verkkoa. Järjestelmän asennus kesti ainoastaan yhdeksän kuukautta ja sen perustana toimii Landis+Gyrin laajennettu Gridstream Converge -järjestelmä, joka kerää datan ja ohjaa kokonaisuuden toimintaa ja johon kehitettiin projektia varten omat ajurit ja muita räätälöityjä ominaisuuksia.

Räätälöity ratkaisu antaa muun muassa mahdollisuuden kytkeä valoja päälle ja pois vanhan kaupungin kuuluisan astronomisen kellon määräämään tahtiin. Jos jossakin kohteessa on vaikkapa arvovieraita, uudella järjestelmällä pystytään säätämään valaistusta tarpeen mukaan. Ohjaukset voidaan tehdä etäyhteydellä ohjauskeskuksesta käsin ilman että henkilökuntaa on lähettävä paikan päälle.

Tehoa ja luotettavuutta katuvalaistukseen

Uudesta järjestelmästä on hyötyä myös tavallisessa katujen ja suojateiden valaisussa. Päivittäisiä valaisuaikoja pystytään optimoimaan ja seuraamaan tarkasti ja kulutusta voidaan säätää etäyhteydellä. Yllättävistä kulutuksen muutoksista saadaan tieto välittömästi. Myös sähkökatkoista ja verkosta irronneista kohteista saadaan tietoa nopeasti, sillä valvomoon lähtee tekstiviesti, jonka perusteella vian selvittäminen voi alkaa välittömästi, ennen kuin asiakkailta on edes tullut vikailmoituksia.

”Olimme hyvin iloisia, kun PRE pyysi meidät modernisoimaan Prahan katuvalaistuksen valvonta- ja säätöinfrastruktuurin. Projekti vaati S650-mittariltamme laajaa teknistä räätälöintiä ja tiettyjen toiminnallisuuksien uudenlaisia käyttötapoja. Myös Converge-ohjelmiston toiminnallisuuksia oli laajennettava. Olemme ylpeitä siitä, että innovatiivinen projektimme tuotti lopputuloksen, johon asiakas on tyytyväinen.”

Jaroslav Hendrych, toimitusjohtaja, Landis+Gyr Tšekki

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit