blog-background-1920px

Vallebygdens Energi ottaa käyttöön Gridstream-etäluentaratkaisun ja SaaS-palvelun

24. heinäkuuta 2018 klo 6.51.21

PowerlineFotolia_23362253_M-585325-editedRuotsalainen Vallebygdens Energi on käyttänyt etäluentaa jo yli kymmenen vuotta. Nyt verkkoyhtiö siirtyi uuteen teknologiaan ja valitsi kumppanikseen Landis+Gyrin. Tavoitteena on tehostaa toimintaa hyödyntämällä Landis+Gyrin teknologiaa ja Software as a Service (SaaS) -palvelua.

Vallebygdens Energi on Etelä-Ruotsissa toimiva verkkoyhtiö, joka vastaa noin 2600 asiakasta palvelevan sähkö- ja kuituverkon ylläpidosta. Ruotsi oli etäluennan käyttöönoton uranuurtajia Euroopassa, ja Vallebygden otti ensimmäisen etäluentaratkaisunsa käyttöön jo vuosina 2004–2005. Nykyinen infrastruktuuri oli tulossa tiensä päähän, joten verkkoyhtiön oli aika alkaa etsiä uutta teknologiaa ja toimintamallia vastaamaan tämänhetkisiä ja tulevia etäluentatarpeitaan.

Vallebygdens Energi päätti valita Landis+Gyrin kumppanikseen toisen sukupolven etäluentaprojektiinsa. Projekti käynnistyi vuoden 2018 alussa pilottivaiheella ja se päättyy syksyllä 2018. Landis+Gyr toimittaa verkkoyhtiölle älykkään energianmittauksen kokonaisratkaisun, joka sisältää etäluettavat E450-mittarit, DC450-keskittimet ja G3-500 PLC -tiedonsiirron sekä AIM-järjestelmän tiedon keruuseen ja käsittelyyn. Infrastruktuurin IDIS-yhteensopivuus (Interoperable Device Interface Specification) tarkoittaa, että ratkaisuun voidaan tuoda myös muiden IDIS-toimittajien teknologiaa.

Vallebygdens Energin etäluentaratkaisu sisältää kotitalouksien sähkömittarien luennan lisäksi myös sähköasemien älykkään mittauksen E650-mittareilla, mikä mahdollistaa sähköverkon tilan paremman seurannan ja sähkönlaadun valvonnan. Gridstream-ratkaisua voidaan käyttää useampien energiamuotojen etäluentaan, minkä ansiosta Vallebygdens Energi voi liittää vesimittarit etäluentajärjestelmään langattomalla M-Bus-liittymällä. Landis+Gyr vastaa myös asiakkaan koulutuksesta sekä järjestelmäintegraatioista esimerkiksi verkkoyhtiön asiakastietojärjestelmään, joka on kolmannen osapuolen isännöimä.

SaaS helpottaa ja tehostaa toimintaa

Päätös uuden sukupolven etäluentaratkaisusta ei keskittynyt pelkästään teknologiaan, vaan Vallebygdens Energi otti huomioon myös ratkaisun operoinnin tulevaisuudessa. Yrityksellä oli jo kokemusta mallista, jossa ulkopuolinen kumppani tarjosi sille ohjelmistoresurssit palveluna SaaS-mallin mukaisesti ja jossa järjestelmän päivittäinen operointi hoidettiin sisäisesti. Verkkoyhtiö päättikin jatkaa vastaavalla linjalla ja hoitaa IT-ympäristönsä ylläpidon ulkoisesti Landis+Gyrin tarjoamalla SaaS-palvelulla taatakseen järjestelmän suorituskyvyn ja tietoturvallisuuden.

Vallebygdens Energin kanssa tehdyn SaaS-sopimuksen mukaan Landis+Gyr tarjoaa etäluennan vaatiman IT-ympäristön ja huolehtii sen päivityksestä ja ylläpidosta, joihin kuuluvat esimerkiksi lisenssit, tietokantojen ja sovellusten ylläpito, järjestelmäpäivitykset ja tietoturvallisuus.

”Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Landis+Gyrin tarjoamaan palveluun. Meille Landis+Gyrin SaaS-palvelu on helppo ja turvallinen tapa hallita etäluennan IT-infrastruktuuria. Meillä on aina käytössä uusimmat järjestelmäversiot ja toiminnallisuudet eikä meidän tarvitse huolehti järjestelmäpäivityksistä, varmuuskopioinnista tai henkilöstön osaamisesta tai saatavuudesta. Ja Landis+Gyrin asiakastuesta saamme aina tarvittaessa teknistä apua.”

Thomas Karlsson, toimitusjohtaja, Vallebygdens Energi 

Monet ruotsalaiset verkkoyhtiöt näyttävät suosivan SaaS-palvelumallia suunnitellessaan uuden etäluentaratkaisun käyttöönottoa. Se vähentää verkkoyhtiön riskejä ja lisää ennakoitavuutta. Verkkoyhtiön ei myöskään tarvitse investoida palvelimiin, laitteisiin, ohjelmistolisensseihin eikä tietokantoihin. SaaS-palvelumallissa verkkoyhtiöt voivat luottaa siihen, että heidän järjestelmänsä käytettävyys, suorituskyky ja tietoturvallisuus ovat huippuasiantuntijoiden käsissä, ja ne itse voivat keskittyä liiketoimintaprosessiensa optimointiin. SaaS-mallin lisäksi Landis+Gyrin Managed Services -valikoimaan kuuluu myös Metering as a Service ratkaisu, jossa Landis+Gyr ottaa vastuun koko etäluentajärjestelmän päivittäisestä operoinnista.

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit