blog-background-1920px

Veden etäluennasta hyötyvät kaikki

12. toukokuuta 2015 klo 12.28.00

Etluennasta_hytyvt_kaikki_300X200pxHyvät kokemukset sähkön, kaukolämmön ja maakaasun etäluennasta ovat lisänneet kiinnostusta myös veden etäluentaan. Uusi teknologia toisi mukanaan etuja niin kuluttajalle, vesiyhtiölle kuin isännöitsijöille ja kiinteistöhuoltoyhtiöille.

Maksa siitä mitä käytät

Veden käytöstä laskutetaan eri tavoin asumismuodosta riippuen. Omakotitaloasukkaita laskuttaa vesiosuuskunta tai -yhtiö. Rivi- ja kerrostaloissa sen sijaan vesiyhtiö laskuttaa taloyhtiötä kiinteistökohtaisesti ja kustannukset jaetaan huoneistoille kulutuksen, asukasmäärän tai huoneiston asuinpinta-alan mukaan.

Jo vuodesta 2011 asti lainsäädäntö  on velvoittanut asentamaan huoneistokohtaiset vesimittarit uusiin kerros- ja rivitaloasuntoihin. Vuodesta 2013 mittareita on asennettu myös kohteisiin, joissa tehdään luvanvaraisia putkiremontteja. Näin päästään eroon taloyhtiön sisäisistä, kiinteistä vesimaksuista ja asukas maksaa vain itse kuluttamastaan vedestä.

Perinteiset huoneistokohtaiset vesimittarit täytyy edelleen lukea manuaalisesti, ja kulutuslukemat lähetetään eteenpäin laskutusta varten - yleensä kerran vuodessa. Kun jo rakennusvaiheessa investoidaan älykkäämpään teknologiaan, mittarilukemat saadaan etäluentajärjestelmään automaattisesti ja jopa tuntikohtaisesti.

Tietoisuus vähentää kulutusta

Etäluentajärjestelmästä kulutustieto toimitetaan sopimuksen mukaisesti eri osapuolille. Kuluttaja voi seurata vedenkulutustaan verkossa, ja laskut perustuvat arvioiden sijaan toteutuneeseen kulutukseen. Kulutuksesta saatava tieto laskee kulutusta vaikuttamalla asenteisiin ja käyttötottumuksiin.

Kiinteistöjen pienentynyt vedenkulutus laskee myös kokonaisenergiankulutusta: jopa viidennes kiinteistöjen energiakustannuksista menee lämmitykseen. Ympäristöministeriön raportin  mukaan keskiverto kerrostaloasukas kuluttaa vuorokaudessa noin 150 vesilitraa, josta lämpimän käyttöveden osuus on noin 40 prosenttia.

Tehokkuutta kiinteistöjen ja verkostojen hallintaan

Etäluennan ansiosta isännöitsijä tai kiinteistön omistaja saa huoneistokohtaiset lukemat suoraan laskutusjärjestelmäänsä eikä mittareiden lukemisesta, laskun jakamisesta tai tasauslaskuista tarvitse enää huolehtia. Myös taloudenhoito helpottuu, kun asukkaiden laskutus vastaa todellista veden käyttöä.

Etäluettava mittari voi toimia osaltaan myös kiinteistön vuotovahtina. Jos kulutusta on paljon ja jatkuvasti - myös huoneiston ollessa tyhjillään - kaikki ei ole kunnossa. 

Vesiyhtiöille etäluenta mahdollistaa paitsi paremman asiakaspalvelun, myös vesiverkostojen tehokkaamman kunnossapidon. Jos kiinteistöjen solmukohdat varustetaan etäluettavilla mittareilla, kulutuksesta saadaan tietoa myös alueittain. Etäluenta auttaa merkittävästi vuotovesikohtien ja -määrien selvittämisessä sekä saneeraus- ja huoltotoimenpiteiden suunnittelussa.

Kuinka hyödyt saadaan käytäntöön?

Jotta veden etäluentaa päästään ottamaan käyttöön nykyistä laajemmassa mittakaavassa, tarvitaan eri osapuolten keskustelua ja yhteistä näkemystä. Jo kiinteistöjen rakennusvaiheessa tai putkiremontin yhteydessä on investoitava teknologiaan, joka mahdollistaa etäluennan. Kun kiinteistö otetaan käyttöön ja varsinainen kulutus alkaa, voi vesiyhtiö, kiinteistön omistaja, taloyhtiö tai isännöitsijä ostaa vesimittareiden etäluentapalvelun. Vaihtoehtoja on useita, ja parhaita käytäntöjä vielä haetaan.

Mikäli haluat lisätietoja, voit ottaa meihin yhteyttä: sales.finland@landisgyr.com

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit