blog-background-1920px

BESS-sähkövarasto saapui Helenille Suvilahteen

7. kesäkuuta 2016 klo 21.41.20

Helen_BESS_blog.jpgLandis+Gyrin ja Toshiban toimittama Pohjoismaiden suurin energian varastointijärjestelmä (BESS) on saapunut Helsingin Suvilahteen. 28 tonnia painava ja yli 13 000 SCiB™-litium-ionikennoa sisältävä akusto siirrettiin paikoilleen toukokuun puolivälissä laitteiston valmistelua ja kesäkuun alussa tapahtuvaa käyttöönottoa varten.

Akusto kuljetettiin läpi Euroopan, muun muassa Veronan, Münchenin ja Lyypekin kautta Travemundeen ja sieltä rahtilaivalla Helsinkiin. Suvilahdessa akusto nostettiin perustuksilleen kuljetustuentojen purkamista varten. Tämän jälkeen Toshiban asentajat valmistelivat laitteen käyttökuntoon, ja seuraavassa vaiheessa varasto kytketään muuntamoon yhdessä Helenin Suvilahdessa sijaitsevan aurinkovoimalan kanssa. Kokonaisuus kytketään Suvilahden sähköverkkoon kesäkuun alussa. Landis+Gyr ja Toshiba ovat mukana kaluston asennuksessa ja käyttöönotossa ja vastaavat laitteiston käyttö-, huolto- ja ylläpitokoulutuksesta.

Landis+Gyrin ja Toshiban toimittaman sähkövaraston nimellisteho on 1,2 megawattia ja energiakapasiteetti 677 kWh. Akkujärjestelmän lisäksi toimitus sisältää ohjausjärjestelmän, kaksi invertteriä, muuntajan sekä palvelu- ja ylläpitosopimuksen neljäksi vuodeksi. Akkuteknologiaa hyödynnetään Helenin ja Fingridin pilottiprojektissa, jossa tutkitaan ja testataan akuston käytön optimointia ja selvitetään akkuihin varastoidun energian markkinaehtoista hinnoittelua ja siihen nojaavia liiketoimintamalleja.

Energiavarastoilla on keskeinen rooli älykkäiden verkkojen toteutuksessa. Niiden avulla voidaan ylläpitää sähköverkon vakautta, kun uusiutuvia energianlähteitä hyödyntävä hajautettu tuotanto integroidaan osaksi nykyisiä jakeluverkkoja. Sähkövarastojen avulla uusiutuvan energian tuotannon aiheuttamia tehonvaihteluita voidaan kompensoida nopeasti: ketterä akusto tasapainottaa vaihtelua sekunnin murto-osien nopeudella ja turvaa näin sähkönsaannin kaikissa olosuhteissa.

Related articles & videos

Ota yhteyttä

Artikkelit aiheittain

Näytä kaikki

Viimeisimmät artikkelit

Suositut artikkelit